Home Blikveld Wethouder Saskia Heijboer vindt nieuwe wet WMO niet goed

Wethouder Saskia Heijboer vindt nieuwe wet WMO niet goed

De inkoopprocedures specialistische jeugdhulp, specialistische WMO, beschermd wonen en maatschappelijke opvang zijn stopgezet in verband met de Coronacrisis. De samenwerkende gemeenten in de regio Noordoost-Brabant (jeugdhulp) en Meijerij Bommelerwaard (beschermd wonen en maatschappelijk opvang) zien geen mogelijkheden om de inkoopprocedures voor 1 januari 2021 op een goede manier af te ronden. “Nu aanbestedingen houden brengt zowel zorgaanbieders als de meest kwetsbare groepen in problemen. Voortzetting van hulp aan deze doelgroepen moet voorrang krijgen. Ik baal er wel van dat we moeten uitstellen, maar dit uitstel geeft wel zekerheid dat we de zorg kunnen continueren”, aldus wethouder Saskia Heijboer in Blikveld van afgelopen zaterdag.

Het gesprek ging door over de WMO, de wet die ooit bedoeld was om mensen met weinig inkomen te helpen met een traplift, een verhoogd toilet of huishoudelijke hulp. De wet had 2 nadelen: de inkomenstoets met allerlei bureaucratische rompslomp en mensen moesten zaken per onderdeel aanvragen. Door de nieuwe wet is dit losgelaten en kan iedereen, mits geïndiceerd in aanmerking komen en vindt er geen inkomenstoets meer plaats. Resultaat: mensen met een goed gevulde beurs maken er nu ook gebruik van waardoor de pot snel leeg raakt en de mensen waarvoor het bedoeld was op een wachtlijst komen.
Tonny van der Meulen, columnist van het Brabants Dagblad noemde het in zijn column van zaterdag 18 april graaien. In hetzelfde blad een artikel waar onder meer de Osse wethouder Thijs van Kessel hierover zegt: “het voelt niet goed als je huishoudelijke zorg naar villawijken stuurt, terwijl je ‘nee’ moet verkopen aan mensen die geen kant uit kunnen”.
Op de vraag of deze situatie zich ook in Vught voordoet, antwoordt wethouder Saskia Heijboer bevestigend. Ook zij is niet blij met deze situatie. “We doen mensen die het nodig hebben te kort en dat vind ik schokkend. Met een aantal gemeenten hebben we hierover een brief geschreven aan het ministerie, ook het VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft aan de bel getrokken. Wij vinden dat het teruggedraaid moet worden en dat er weer een inkomenstoets gehanteerd moet worden.”
De gemeenteraad is over dit onderwerp al in een eerder stadium geïnformeerd.

Luister hier het volledige interview