De Werkgroep Taalcoach is in 2016 opgericht. De werkgroep bestaat uit vijf taalcoaches van het eerste uur. Zij hebben veel kennis op het gebied van inburgering en begeleiden van de statushouders. Een van de belangrijkste doelstellingen is om de statushouders in Vught taalvaardiger en zelfverzekerder te maken.
De werkgroep valt onder de verantwoordelijkheid van Welzijn Vught en wordt door Staycie van Gogh, een van de medewerkers van Welzijn Vught, ondersteund. “Het beheersen van de Nederlandse taal is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in onze maatschappij”, vertelt Joop Blenkers, voorzitter van de Werkgroep Taalcoach. “Een redelijke beheersing van de Nederlandse taal is essentieel. Niet alleen statushouders, maar ook laaggeletterde Nederlanders hebben bij een taalachterstand minder kans op werk en voelen zich daardoor vaker achtergesteld. Ook om problemen in de toekomst van onvoldoende inburgering te voorkomen, is aandacht voor het leren en verbeteren van de Nederlandse taal belangrijk.”
Gemiddeld komen de taalcoaches en zijn of haar taalmaatje(s) een keer per week bij elkaar. Niet alleen om te praten, maar ook om het taalmaatje wegwijs te maken in de Vughtse gemeenschap, zoals een bezoek aan de bibliotheek, het Vughts museum in DePetrus of aan andere interessante plekken in Vught.
De Werkgroep Taalcoach ondersteunt ruim 20 taalcoaches bij hun werkzaamheden. Activiteiten en bijeenkomsten zoals een Sinterklaasfeest en een taalproeverij worden elk jaar georganiseerd voor de taalmaatjes en hun coaches. Bij deze activiteiten maken de maatjes en coaches kennis met elkaars culturen en (eet)gewoonten. Daarnaast worden er jaarlijks bijeenkomsten gehouden voor taalcoaches om hen bij te praten over actuele ontwikkelingen op het gebied van taalcoaching en inburgering. Maar ook om van elkaar te leren over de goede en andere manieren en het delen van ideeën die bij het taalcoachen kunnen worden gebruikt. Daarnaast worden signalen geïnventariseerd van taalcoaches over situaties die hun taalmaatjes belemmeren bij het leren en verbeteren van de Nederlandse taal, zoals het regelen van zaken als energie, water en tv/internet bij verhuizing en het aanvragen van zorg- en huurtoeslag. Deze signalen worden aan de verantwoordelijke instanties doorgegeven of worden door de taalmaatjes verwezen naar bijvoorbeeld het inloopspreekuur van Vincentius Vught.