Diane is getrouwd met Frans en heeft 2 kinderen (25 en 29 jaar) die op zichzelf wonen. Zij zet zich reeds 25 jaar in als voorlichter en in 1997 gestart bij CVA-vereniging ‘Samen Verder’. Ze steunt NAH-lotgenoten en brengt ze in beweging onder andere door het organiseren van aangepaste fietstochten. Afgelopen periode heeft ze door de Corona lockdown niet datgene kunnen doen wat ze graag had willen doen. Ze kijkt er dan ook naar uit om zich als NAH-ambassadeur weer volledig in te zetten. NAH staat voor ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’.
Op haar 14e is Diane -na een zeskamp race- op de bodem van een zwembad gevonden en gereanimeerd. Ze heeft 6 weken plat gelegen in het ziekenhuis. “Destijds was dat zo. Had je na 6 weken geen hoofdpijn, dan mocht je naar huis. Nu wordt je bij licht traumatisch hersenletsel na 6 weken gebeld hoe het met je gaat”, aldus Diane. Ze wilde graag verpleegster worden, maar dat ging niet meer met de beperkingen die ze had. Ze heeft altijd wel in de zorg gewerkt, een opleiding gedaan voor activiteitenbegeleidster en daar werk in gevonden. Toen ze door reorganisatie uiteindelijk gedwongen moest stoppen, is ze voor zichzelf begonnen.
Nu werkt ze 2 dagen in een revalidatiecentrum. Daarnaast heeft ze haar werkzaamheden als activiteitenbegeleiding zoals met de ‘Actief bezig bus’, en ‘Actief bezig bewegend’ met de duofiets en ‘Actief bezig thuis’ met onder andere creatief zijn aan de keukentafel.
“In 2015 werd ik boventallig verklaard op mijn werk, omdat mijn werkgever wilde dat ik onregelmatige diensten ging draaien in de zorg. Hier voelde ik niets meer voor. Na het updaten van mijn CV zag ik dat het vijf jaar geleden was dat ik de ‘CVA Tour’ had georganiseerd. Ik vond het tijd om het weer eens te organiseren. Dit keer deed ik dat onder de naam ‘Hersenletsel on Tour’ ( HLOT).”
‘Hersenletsel on Tour’ is een 6-daagse fietstocht. Met deze tocht wordt aandacht gevraagd voor het leven met NAH. Daarnaast wordt geprobeerd om zoveel mogelijk geld op te halen waarmee een aantal aangepaste fietsen kan worden aangeschaft (Alinker).
“We fietsen dan van revalidatiecentrum naar revalidatiecentrum. Hier eten we en overnachten we. We laten daar dan een Alinker achter. Deze worden, op diverse plaatsen in het land, ingezet om mensen met NAH weer in beweging te krijgen. In beweging komen en blijven is voor mensen met NAH van groot belang!. Op de 2e dinsdag van mei, de ‘Europese dag van de Beroerte’, eindigen we de fietstour altijd feestelijk. Door deze succesvolle fietstour in 2016 is dit uitgegroeid tot de werkgroep Hersenletsel.nl. Een jaarlijks terugkerend evenement in de maand mei”.
“En in september is de planning om een 11 stedentocht te doen. Hopelijk starten de fietstochten weer snel op. Het heeft door Corona nogal stil gelegen”. Eigenlijk zorgt Diane ervoor dat de mensen in beweging komen. “Ik ben in 1997 gestart bij de CVA-vereniging ‘Samen Verder’ en de NAH in Den Bosch. In 2018 is alles samen gegaan. Soms voel ik me verscheurd, voelt het alsof we allemaal op eilandjes zitten in plaats dat we samenwerken. Terwijl we allemaal hetzelfde doel hebben. Dat wil ik nog wel graag anders zien”.
“Ik had destijds weinig erkenning en praktisch geen hulp. Als NAH-ambassadeur wil ik presentaties geven, mensen voorlichten en mijn persoonlijke verhaal vertellen”, aldus Diane van der Struyk.
Meer informatie over Niet Aangeboren Hersenletsel is te vinden op de website www.hersenletsel.nl
Bron ©Hersenletsel – foto©Diane van der Struijk