Beschermd wonen is voor mensen van 18 jaar of ouder die niet meer (tijdelijk)
zelfstandig kunnen wonen vanwege psychische en/of psychosociale problemen. Om ervoor te zorgen dat iedereen een (beschermd) thuis krijgt, heeft de gemeente Vught, samen met andere gemeenten uit de regio, afspraken gemaakt. Wat houden deze afspraken in? Het is belangrijk dat de inwoner een woning krijgt die aansluit bij wat hij/zij nodig heeft. Deze inwoner wordt begeleid bij het zelfstandig-leren-wonen. De inwoner wordt ondersteund om zijn/haar financiële zaken op orde te krijgen. De inwoner doet mee aan activiteiten die waardevol en zinvol zijn. Om de inwoner steeds meer regie over zijn/haar eigen leven te geven, krijgt hij/zij ondersteuning die hiervoor nodig is. Een fijne leefomgeving voor iedereen, zowel voor de inwoner als omwonenden.
Opbouwen van betere lokale hulp
Wethouder Toine van de Ven: “Als het lastig is om zelfstandig te wonen vanwege psychische of psychosociale problemen, hebben we jarenlang mensen uit hun vertrouwde omgeving gehaald en ergens anders ondergebracht. Wel met goede zorg en ondersteuning, maar met minder kansen om deel te blijven nemen aan de samenleving of om een sociaal netwerk op te bouwen. Dat moet anders. We willen juist zo goed als mogelijk zorgen dat onze inwoners in onze dorpen blijven wonen. Ook als er wat meer ondersteuning nodig is. Niet ergens anders beschermd laten wonen, maar veiligheid en hulp bieden in de eigen leefomgeving. Ook als er sprake is van ingewikkeldere problematiek. Dat betekent dat we minder afhankelijk willen zijn van regionale voorzieningen en meer lokale oplossingen willen bieden. Dat doen we samen met onze buurgemeenten in de overtuiging dat we daarmee onze inwoners beter kunnen helpen én zorgen dat iemand weer sneller zelfstandig(er) kan meedoen. Met het regionale plan maken we dit stap voor stap waar. We bouwen betere lokale hulp op, terwijl we geleidelijk de regionale voorzieningen afbouwen. Zodat onze inwoners ook in onze dorpen kunnen blijven wonen, verblijven en meedoen.’”
‘Beschermd thuis’: kleinschalige zorg- en opvanglocaties
Alexander van den Dungen, regionaal programmamanager: “Van oudsher zijn veel voorzieningen voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen op een paar plekken in de regio Meierij en Bommelerwaard geconcentreerd. Dat willen we veranderen. We gaan in onze regio kleinschalige zorg- en opvanglocaties creëren, zodat kwetsbare inwoners in hun eigen gemeente en wijk ondersteuning kunnen krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen, maakt iedere gemeente afspraken met haar eigen lokale partners over die ondersteuning. Om ervoor te zorgen dat deze voorzieningen toegankelijk blijven voor onze inwoners, moeten we ook zorgen dat deze niet dichtslibben. Met andere woorden, mensen moeten weer kunnen uitstromen naar reguliere woonruimte. Dat is een hele opgave op de huidige krappe woningmarkt. We hebben daarover regionale afspraken gemaakt en gemeenten maken lokaal zelf afspraken met hun corporaties. Om de ontwikkeling naar ‘Beschermd thuis’ met elkaar te realiseren, hebben de gemeenten afgesproken om in ieder geval tot en met 2025 intensief met elkaar te blijven samenwerken.”