De Volkstuinders in de Gement kunnen zich opmaken voor een verhuizing naar een nieuw complex nadat gebleken was dat hun huidige volkstuinen besmet waren met giftige stoffen. De vergoeding van 250 euro die in het vooruitzicht is gesteld dekt volgens hen niet de schade die de verhuizing met zich meebrengt.
Te gast in Blikveld waren Marleen van Tilburg en Peter Dijkstra. Marleen die eerder al in de commissie namens de volkstuinders de politiek op de hoogte had gebracht van de sores die de ontstane situatie heeft voortgebracht was oprecht blij met de verhuizing maar teleurgesteld over de afhandeling van de vergoeding.
Van de huidige tuinen is in 2022 na onderzoek gebleken dat die vergiftigd waren met olie, pfas en lood en de paden vol lagen met asbest. De aanleiding voor dit onderzoek was de privatisering van het complex. De gemeente wilde dat elk volkstuinencomplex binnen de gemeente een eigen verenigingsbestuur kreeg. De tuinders wilden onderzocht hebben of de tuinen waarvan de gemeente grondeigenaar is onderzocht werd. Toen is de vervuiling aan het licht gekomen. Er braken voor de 71 tuinders onzekere tijden aan. Er zijn onderzoeken gedaan door de GGD en Omgevingsdienst Brabant Noord die deze verontreiniging aantoonde. En uit onderzoek bleek dat er geen grote mate van gevaar voor de volksgezondheid was aangetoond. Maar voor beiden en andere tuinders gaf dit toch een hoop onrust, want was het inderdaad niet ongevaarlijk al die tijd eten van eigen tuin met de gedachte dat het op vervuilde grond was gekweekt. Peter dacht ook gelijk aan zijn 10 kleinkinderen die daar regelmatig met opa meeging om te tuinieren. En een van de tuinders heeft Parkinson. Is daar een relatie met de vervuiling. De tuinder richt zich in ieder geval op zijn genezing.
Over het nieuwe complex is men wel te spreken en oprecht blij maar er zijn wel vragen met betrekking tot de leemlaag die op twee meter diepte ligt. Op de huidige tuinen ligt de leemlaag op zes meter. Het gevolg kan zijn dat de tuinen natter zullen worden. Dat wordt nog een uitdaging, aldus Peter.
Het budget van 260.000 euro voor het opknappen van het nieuwe complex is volgens beiden voldoende. Alleen zijn er vragen over de vergoeding die in het vooruitzicht is gesteld aan de tuinders. Vanuit de SP is toen gevraagd wat de verhuizing voor een tuinder kostte. Tien tuinders raamden dit op vijftienhonderd euro. Vandaar dat de SP toen met een amendement kwam dat het jammer genoeg niet haalde. De veronderstelling dat de tuinders tevreden waren met 250 euro is gebaseerd op een vergoeding die de verantwoordelijk wethouder als mededeling aan hen gaf. Maar zo is berekend dat je voor vier nieuwe fruitbomen al 200 euro kwijt ben. Maar volgens Marleen is het jammer dat ze niet gehoord zijn in de wanhoop en verdriet die toen heerste. En ze kregen een hoger bedrag niet uitgelegd.
Maar volgens Peter heeft de gemeente ook goede dingen gedaan. Ze zijn pro actief geweest in het proces. Maar het feit dat de tuinders eerst een vereniging moesten worden heeft veel onrust gegeven.
De tuinders zitten nu in de fase van het oprichten van de vereniging. De vraag is nu: wat is wenselijk en noodzakelijk. Vanuit de gemeente zijn al conceptstatuten verstrekt. Maar de vraag is wel wat doet de gemeente straks en wat doet de vereniging.
In ieder geval wordt er een Europese aanbesteding gedaan om het nieuwe complex tuinklaar te maken. De hoop is dat na de bouwvak de schop in de grond kan zodat het nieuwe seizoen voor de 47 tuinders met een schone lei kan starten.
Luister hieronder naar het interview
Presentatie: Ans de Man en Peter Corvers.
Techniek: Ludo Servais.
Editor: Ralph van Dongen.
Impressie volkstuinen complex