GGD Hart voor Brabant is gestart met de artikelenreeks ‘Ouder worden en goed eten’. Door goed te eten kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren en worden gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkómen.
Belang van goede eetgewoonten
Eetgewoonten hebben invloed op gezondheid en fitheid. Boodschappen doen kan bij het ouder worden lastiger zijn. Ouderen hebben niet altijd fut om zelf te koken. Of zij zien het belang van goede voeding niet. Gezond eten en voldoende beweging verkleinen de kans op ziekten aanzienlijk. Goed eten voorkómt beperkingen in het functioneren, zeker belangrijk als men ouder wordt. Het gebruik van medicijnen kan in bepaalde situaties zelfs afnemen bij goede voeding. Goed eten draagt bij aan een optimale weerstand. Daarom is goed eten bij het ouder worden zo belangrijk.
Hoe is ondervoeding te herkennen?
Misschien merkt u dat u minder ver kunt lopen dan voorheen. Of dat u meer moeite krijgt met de dagelijkse dingen. Dit kan te maken hebben met uw voeding. Heeft u de laatste tijd minder eetlust?
Zit uw kleding losser? Bent u afgevallen? Het lichaamsgewicht kan altijd wat schommelen maar als u in een half jaar meer dan 6 kg of de laatste maand meer dan 3 kg onbedoeld bent afgevallen, óók bij overgewicht, ga dan naar uw huisarts. Ook als uw kleding te ruim gaat zitten of uw horloge en sieraden losser. Maak er een gewoonte van om uzelf iedere maand op een vaste dag en tijdstip te
wegen en noteer uw gewicht. Trek op tijd aan de bel, ook als u twijfelt of er sprake is van ondervoeding. Hoe eerder ondervoeding wordt herkend, hoe beter het kan worden behandeld
Tips om verder gewichtsverlies te voorkomen
- Neem om de 2 à 3 uur iets te eten en te drinken
- Kies voor producten met veel eiwit zoals melk(producten), (smeer)kaas, vlees(waren), vis maar ook noten en pinda’s
- Neem vaker iets tussendoor zoals een cracker of beschuit met boter en (smeer)kaas of een handje noten
- Drink tussendoor ook eens een beker (volle) melk, karnemelk, drinkyoghurt of chocolademelk
- Besmeer het brood royaal met boter of margarine, beleg uw brood met een dubbele portie hartig broodbeleg
- Voeg boter, room of opgeklopte slagroom toe aan soep, aardappelpuree, groente, pap en
nagerechten.
Huisarts
Overleg met de huisarts of diëtist als er wordt getwijfeld of de tips passen bij dieet of aandoening.
Meer informatie over ondervoeding bij Yvette Bezemer. Zij is bereikbaar via Wegwijs+, telefoon: 073-6580750.
Meer informatie op: www.goedgevoedouderworden.nl en www.voedingscentrum.nl