Home Zorg & welzijn ‘Ouder worden en goed eten’

‘Ouder worden en goed eten’

Als mantelzorger kunt u te maken krijgen met ondervoeding bij degene voor wie u zorgt. Gewichtsverlies is meestal het eerste signaal van ondervoeding. Gewichtsverlies lijkt niet zo erg maar het probleem is dat juist het spierweefsel afneemt. De kracht en energie kunnen daardoor achteruit hollen. Het risico op vallen en daardoor op botbreuken neemt toe. Ook kan de weerstand verminderen.

Ben jij mantelzorger voor een oudere? Help je bijvoorbeeld bij de zorg voor je vader, oma, tante of een goede kennis? Het is belangrijk dat jouw dierbare goed eet om zo lang mogelijk fit en gezond te blijven juist nu het op bezoek gaan vanwege corona even wat lastiger is. Het is belangrijk dat de oudere voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt waaronder eiwit, calcium, vitamine D, voedingsvezel en vocht. Blijf alert op signalen van onbedoeld gewichtsverlies omdat dit tot ondervoeding kan leiden. Noteer eens een dag lang wat degene eet en drinkt voor wie u zorgt. Kijk in de koelkast maar ook in de vuilnisbak of er goed wordt gegeten.

Wat kunt u als mantelzorger doen?
Calorieën en eiwitten, daar draait het om in de strijd tegen ondervoeding. De eiwitten zijn nodig om het verloren spierweefsel weer op te bouwen.

– Zorg voor veel lekkere eiwitrijke tussendoortjes in huis die zo gepakt kunnen worden, ook als u er niet bij bent: kwark, pudding, melk, yoghurt, vla, vanille-ijs, noten en pinda’s, plakjes worst, blokjes kaas, kibbeling, haring, toastje met zalm of een gekookt eitje.

– Geef geen ‘lege’ calorieën te drinken maar probeer altijd iets met eiwitten te geven. Dus liever melk of drinkyoghurt dan limonade of frisdrank.

– Beleg het brood met dubbel hartig beleg. Bijvoorbeeld met kaas en ham of zachte geitenkaas en rauwe ham. Besmeer het brood met roomboter of margarine.

– Geef een ruime portie vlees of vis bij de warme maaltijd.
– Vitamine D supplement voor sterkere botten.

Maar bewegen is ook nodig. Door beweging zet het lichaam de eiwitten om in spierweefsel. Hoe meer beweging, hoe beter. Maakt u zich zorgen? Bespreek dan uw zorgen met de huisarts / praktijkondersteuner.

Meer informatie: https://www.goedgevoedouderworden.nl/

Volgende week: Voldoende bewegen is nodig

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in