Home Zorg & welzijn Ondervoeding bij ouderen een serieus probleem

Ondervoeding bij ouderen een serieus probleem

GGD Hart voor Brabant start deze week met de artikelenreeks ‘Ouder worden en goed eten’. Door goed te eten kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren en worden gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkómen.Eetgewoonten hebben invloed op gezondheid en fitheid. Boodschappen doen kan bij het ouder worden lastiger zijn. Ouderen hebben niet altijd fut om zelf te koken. Of zij zien het belang van goede voeding niet. Gezond eten en voldoende beweging verkleinen de kans op ziekten aanzienlijk. Goed eten voorkómt beperkingen in het functioneren, zeker belangrijk als men ouder wordt. Het gebruik van medicijnen kan in bepaalde situaties zelfs afnemen bij goede voeding. Goed eten draagt bij aan een optimale weerstand. Daarom is goed eten bij het ouder worden zo belangrijk.

Wat is ondervoeding?

Als ouderen niet goed eten of te weinig eten, raken zij ondervoed. Als voeding te weinig brandstof en bouwstenen levert, nemen de spiermassa en spierkracht af. Ouderen hebben dan minder zin om dingen te doen, zij herstellen minder goed van ziekte. Misschien kunnen zij minder ver lopen dan voorheen. Of hebben zij
minder eetlust. Dit kan te maken hebben met de voeding. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed raken. Voeding heeft een grote invloed op de gezondheid en de levenskracht.
Voorkómen is beter dan genezen.

Artikelenreeks

GGD Hart voor Brabant en de gemeente Vught hebben het initiatief genomen tot het publiceren van een artikelenreeks. In de komende weken krijgen ouderen informatie over wat goede voeding is en hoe men ondervoeding herkent. Zij krijgen adviezen van diverse zorgverleners, onder andere tandarts en diëtist. Maar ook informatie over hoe zij thuis met een beetje hulp goed kunt eten. En waar zij in de gemeente Vught, na de lockdown, gezellig samen kunnen eten. Hoe blijven zij in beweging als zij ouder worden? Wat te doen bij problemen met het doen van boodschappen? En waar kunnen zij terecht met vragen of voor meer informatie. Ook tijdens corona met de huidige beperkingen.

Volgende week is het thema: ‘wat is nu goede voeding?’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in