Home Zorg & welzijn Nieuwe onafhankelijke cliëntondersteuners aan de slag !

Nieuwe onafhankelijke cliëntondersteuners aan de slag !

In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is geregeld dat iedereen die bij de gemeente een aanvraag doet voor huishoudelijke hulp, zorg, hulpmiddelen of woningaanpassing, recht heeft op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
Bij een Wmo-aanvraag is er een gesprek (ook wel keukentafelgesprek genoemd) tussen een medewerker van Wegwijs+ en de inwoner of cliënt. Het is heel prettig om bij zo’n officieel gesprek iemand naast je te hebben, onafhankelijk én met verstand van zaken.

Maandag 27 januari heeft wethouder Saskia Heijboer tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentekantoor aan 9 van de 11 vrijwilligers het bewijs van deelname aan de training ‘Onafhankelijk informeel cliëntondersteuner’ uitgereikt. De training is verzorgd door Dorry Mooren van MEE de Meentgroep en de Gemeente Vught.

Wethouder Heijboer gaf in haar korte toespraak aan dat Vught nu goed voorzien is op het gebied van onafhankelijke cliëntondersteuning. Ze sprak haar waardering uit voor de betrokkenheid van de vrijwilligers en de bereidheid zich in te gaan zetten om inwoners van Vught te informeren, te adviseren, met hen mee te denken en hen bij te staan bij het keukentafelgesprek. Uitgangspunt blijft de vraag, de wens van degene die bezocht wordt en ook de eigen regie van de inwoner.

Het feit dat de clientondersteuners zelf ook senioren zijn en bovendien vrijwilliger zijn bij Ouderen Samen of de Belangenvereniging Senioren Vught (voorheen KBO) zorgt voor laagdrempeligheid.
Het is gemakkelijker om je verhaal neer te leggen bij iemand die min of meer leeftijdgenoot is dan bij een jonger iemand die zelf in heel andere omstandigheden verkeert.
Kortom: er is werk aan de winkel voor de in totaal 11 cliëntondersteuners die vanaf nu actief zijn!
Op 4 februari maken de cliëntondersteuners in de vorm van een ‘speeddate’ kennis met de klantmanagers van Wegwijs+. Zij gaan elkaar immers tegenkomen bij de keukentafelgesprekken met inwoners van Vught.

Bij deze tweede lichting cliëntondersteuners is één vrijwilliger die afkomstig is uit Helvoirt. Dit opent perspectieven voor de samenwerking met Helvoirt en hiermee kan al vooruitgelopen worden op het feit dat Helvoirt in 2021 bij Vught komt.

Anneke van Wijmen, voorzitter van Ouderen Samen, dankte wethouder Heijboer en de aanwezige medewerkers van Wegwijs+ voor de warme ontvangst, voor het verzorgen van de opleiding en voor het feit dat de gemeente het werk van de vrijwilligers van Ouderen Samen financieel mogelijk maakt.

Het samenzijn is afgesloten met een foto in de kantine van het gemeentekantoor.

Hebt u vragen of interesse in cliëntondersteuning: neem dan contact op via info@ouderensamen.nl  of via telefoonnummer 073 656 5350 van Welzijn Vught. Zij zorgen dat uw vraag bij ons terecht komt.
De cliëntondersteuning is gratis en u beslist zelf of u er gebruik van wil maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in