Home Streek Nieuwe cijfers vaccinatiegraad: ‘Nog steeds zorgelijk, maar niet verder gedaald’

Nieuwe cijfers vaccinatiegraad: ‘Nog steeds zorgelijk, maar niet verder gedaald’

Afbeelding van Katja Fuhlert via Pixabay

Het aantal ouders in de regio dat hun kinderen laat inenten tegen kinderziektes ligt nog steeds zorgwekkend laag, laten nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zien. GGD Hart voor Brabant zegt dat de stappen die nu worden gezet om die op te hogen pas over een aantal jaar te merken zijn.

Uit een nieuw verschenen rapport blijkt dat de vaccinatiegraad bij zuigelingen en kleuters in 2024 tot nu toe ongeveer hetzelfde is als het jaar ervoor. De vaccinatiegraad moet op zo’n negentig procent liggen om groepsimmuniteit te hebben. In alle gemeenten in de regio ligt dit lager dan gewenst, maar niet lager dan vorige metingen.

Effect pas over jaren te zien

De GGD is blij dat de cijfers niet enorm zijn gedaald ten opzichte van vorige metingen. “We hebben al verschillende stappen gezet op het gebied van voorlichting. In de coronaperiode ging alle focus uit naar de COVID-vaccins en zijn we op dezelfde voet doorgegaan met het reguliere programma. Daar gaat nu weer extra aandacht naartoe, maar dat effect ga je pas over jaren zien”, aldus een woordvoerder.

Gemeenten volgen landelijke trend

De landelijke trend dat de vaccinatiegraad laag is wordt nog steeds gevolgd door verschillende gemeenten in onze regio. Oss, Sint-Michielsgestel, Den Bosch en Maashorst lopen nog steeds achter. Al zijn de cijfers minder laag dan bij de vorige meting. In alle vier de gemeenten hebben tussen de tachtig en vijfentachtig procent van de kinderen het volledige vaccinatieprogramma doorlopen.

Bernheze (89 procent) en Vught (87,5 procent) doen het het beste in de regio, maar hierin moet meegenomen worden dat dit kleinere gemeenten zijn.

Anoniem vaccineren
De veranderingen in de vaccinatiegraad zijn zo goed als mogelijk ingeschat. Sinds 2022 is het mogelijk om kinderen anoniem te laten vaccineren. Hierdoor weet het RIVM niet meer precies hoe hoog de vaccinatiegraad is. Het is namelijk niet mogelijk om anonieme vaccinaties mee te tellen. Dat komt doordat de informatie die nodig is om de vaccinatiegraad te bepalen dan niet bekend is.

Desinformatie speelt een grote rol bij de keuze van ouders om hun kinderen niet te laten inenten. Op social media vertellen influencers dat je, bijvoorbeeld, met een gezonde leefstijl en voedingssupplementen geen vaccinatie nodig hebt.

Artsen horen regelmatig dit soort foute feiten en oude mythes in de gesprekken die zij met ouders voeren. Ouders die vragen hebben over het rijksvaccinatieprogramma kunnen terecht bij GGD Hart voor Brabant. Hieronder zijn de exacte percentages van het RIVM per gemeente te zien: