Home Zorg & welzijn Lotgenotencontactgroep dementie

Lotgenotencontactgroep dementie

Er zijn steeds meer mensen die te maken krijgen met dementie. Hierdoor is ook het aantal mantelzorgers dat hen omringt de laatste jaren sterk toegenomen. Veel van deze mensen hebben behoefte aan contact met andere mantelzorgers. Een lotgenotencontactgroep biedt deze mogelijkheid. U ontmoet daar gelijkgestemden uit een hele andere sociale omgeving.

Als mantelzorger komt u in een wereld terecht waar u nauwelijks besef van hebt. Regelmatig komt het voor dat de mantelzorger bij de eigen familie of vrienden maar moeilijk emotionele steun vindt. Om bijvoorbeeld te laten weten wat hij of zij dagelijks meemaakt. Ook gebeurt het dat er in het begin aandacht van familie of anderen uit de omgeving is voor degene met beginnende dementie, maar dat dit langzaam weer vermindert. Deze omgeving realiseert zich dan niet dat hiermee ook de mantelzorger het gevoel krijgt er alleen voor te staan.

Lotgenotencontactgroep
Lotgenotencontact is een mogelijkheid om mantelzorgers uit een hele andere sociale omgeving te treffen, ervaringen uit te wisselen en uw hart te luchten. U praat met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten omdat zij ook een partner hebben met dezelfde problematiek. U kunt uw verhaal vertrouwelijk vertellen aan mensen die ervoor open staan. U ontdekt dat er anderen zijn met dezelfde gevoelens van eenzaamheid of onzekerheid. U vindt herkenning, begrip en bemoediging in het moeilijke traject dat u als mantelzorger aflegt. Omdat er deelnemers zijn waarvan de partners in een heel verschillend stadium van dementie verkeren, hoort en krijgt u tips over veel dingen waar u tegen aan loopt. Het kan daarnaast ook confronterend zijn. Als u van een lotgenoot hoort wat zijn/haar partner met dementie allemaal heeft meegemaakt in een verpleegtehuis.


Hoe komt een lotgenotencontactgroep tot stand?
Bij Stichting Vughterstede bestaat er al een aantal jaar een lotgenotencontactgroep van ongeveer 8 personen. Deze groep wordt geleid door de coördinator mantelzorgondersteuning van Vughterstede. Zij komen maandelijks 1,5 uur bij elkaar. De deelnemers worden via verschillende invalshoeken bij elkaar gebracht. Dit kan zijn via de huisarts, via contacten uit het Alzheimer/GeheugenCafé of via de casemanager dementie. Wilt u meer informatie over de lotgenotencontactgroep, neem dan contact op met Marianne van Boxtel, Coördinator Ondersteuning Mantelzorg bij Vughterstede via tel. 06 40 08 80 24.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in