Home Zorg & welzijn Jeugdlintjes uitgereikt in Vught

Jeugdlintjes uitgereikt in Vught

Foto: @Meesters Multi Media/Bart Meesters

Op woensdag 27 november, heeft wethouder Saskia Heijboer tien jeugdlintjes uitgereikt aan kinderen en jongeren uit Vught. Fiene, Loutje, Rosalie, Fenne en Charlotte ontvangen deze onderscheiding vanwege hun acties tegen vervuiling van de natuur. Hugo wordt gehuldigd vanwege zijn zorg voor zijn oma, Danique en Ellis voor hun inzet bij de Jeugdnatuurwacht Vught, Stan voor zijn hulp aan een onbekende mevrouw en haar hond en Anne Fleur voor het organiseren van een concert voor KIKA.

De lintjes zijn bedoeld voor kinderen en jongeren, die veel voor anderen doen, zoals vrijwilligerswerk, activiteiten op school of die opkomen voor een klasgenootje dat wordt gepest. Het kan ook gaan om kinderen of jongeren, die thuis te maken hebben met een zieke ouder, waardoor ze bij moeten springen in het huishouden. Het gaat ook om kinderen of jongeren, die een bijzondere prestatie hebben geleverd, of die een heldendaad hebben verricht.

Dit jaar gaan de lintjes naar: Fiene Vercauteren (12 jaar), Loutje Vercauteren (10 jaar), Rosalie Toenbreker (12 jaar), Fenne Verbiest (11 jaar) en Charlotte Toenbreker (14 jaar), omdat zij een schone toekomst willen zonder vervuiling en laten zien dat iedereen een verschil kan maken als je maar in actie komt. De meiden hebben onder andere een natuurclub met elkaar opgericht, verzorgen zieke dieren of beschermen nesten van eenden, ruimen afval op, ondernemen acties richting de gemeente én zijn de initiatiefnemers van de ‘Afvalvierdaagse’. Dit idee werd geboren tijdens de Avondvierdaagse in 2018 toen zij tijdens het wandelen spontaan zwerfafval op gingen ruimen en merkten dat meer kinderen meededen. Ze besloten er een originele naam aan te geven en het afval opruimen te combineren met de Vierdaagse. De meiden mailden naar burgemeester Van de Mortel en de landelijke vereniging van de Avondvierdaagse. Alle partijen waren enthousiast. Vanwege te weinig vrijwilligers kon het plan maar gedeeltelijk uitgevoerd worden. Ondanks dat de unieke naam nog niet gebruikt mocht worden, werd er veel afval verzameld tijdens de Avondvierdaagse 2019.

Hugo Krete (15 jaar) omdat hij elke dag bij zijn oma langsgaat en heel goed voor haar zorgt. De oma van Hugo heeft veel lichamelijke beperkingen en altijd ernstige pijn. Als Hugo bij zijn oma is, kijkt hij of het goed met haar gaat. Hij gaat boodschappen doen als dat nodig is of is er gewoon voor de gezelligheid. Ook heeft hij mooie gesprekken met zijn oma over allerlei levensvragen en de actualiteiten die er spelen in de wereld. Hugo maakt zijn oma aan het lachen. Haar dag is dan helemaal goed.

Danique Bader (15 jaar) omdat zij als een echte natuurkenner haar kennis en kunde deelt met andere kinderen. Danique is in 2012 lid geworden van de Jeugdnatuurwacht (JNW) en sinds 2016 lid van het jeugdbestuur van de JNW. Wekelijks verzorgt zij de JNW activiteiten, zoals tekenen, knutselen en de vogelkenmerken cursus die zij samen met Erin Pulles geeft. Danique kan heel goed omgaan met kinderen en vormt een brug in de communicatie naar hen. En dat is belangrijk, want alle bestuursleden zijn bijna senior.

Erin Pulles (14 jaar) omdat zij een trouwe jeugdnatuurwachter is en andere kinderen feilloos aanvoelt. Erin is in 2013 lid geworden van de Jeugdnatuurwacht (JNW) en daarna doorgegroeid naar het jeugdbestuur. Zij is nieuwsgierig naar alles wat groeit en bloeit en doet dit altijd met een blij gezicht. Elke week geeft zij samen met Danique Bader de vogelkenmerken cursus. Ook doet zij met veel plezier de vogelgeluiden. Erin is een echte mensenmens. Als er bij het spelen een ongelukje gebeurt dan is Erin degene die het kind geruststellend en troostend bijstaat.

Stan de Klerk (10 jaar) omdat hij, tijdens een regenachtige dag, een mevrouw uit Vught geholpen heeft haar auto open te maken. Deze mevrouw had bij het afsluiten van de auto haar autosleutels op de stoel laten liggen, terwijl haar hondje nog in de auto zat. Zij klopte aan bij het huis van Stan. Stan liep naar de schuur, pakte een lang stuk ijzerdraad en ging met haar mee naar de auto. Omdat het raam op een kiertje stond, kon hij met het ijzerdraadje de sleutels uit de auto halen. Mevrouw en haar hondje waren weer verenigd.

Anne Fleur Lausberg (17 jaar) omdat zij een concert in theater De Speeldoos heeft georganiseerd ten bate van KIKA. Zij heeft contact opgenomen met artiesten, de zaal gehuurd en publiciteit gezocht. Anne Fleur organiseerde het concert vanwege haar eigen ervaringen met kanker. Daarnaast zette zij zich jarenlang belangeloos in voor het jaarlijkse Maurick Muziekconcours. Zij is een doorzetter en overwinnaar, naast het gewoon jong zijn.

Op 20 november 1989 hebben de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen. Daarom vieren we op 20 november elk jaar de internationale Dag voor de Rechten van het Kind. 193 Landen, waaronder Nederland, hebben dit verdrag ondertekend. Het verdrag bestaat uit 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen tot 18 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in