Home Zorg & welzijn JBZ arts fors op de vingers getikt

JBZ arts fors op de vingers getikt

De ouders van Luna: Marloes en Chris Schuiling uit Vught, die een zaak hebben aangespannen tegen 10 doktoren van het JBZ: 8 gynaecologen, een kinderarts en anesthesist, hebben deels hun gelijk gehaald. Zij houden hen verantwoordelijk voor de dood van hun kind in maart 2014. Dat was niet nodig geweest “als er tijdens de zwangerschap, bevalling en het korte leven beter was gehandeld,” aldus de ouders. Hun dochtertje Luna overleed 10 dagen na haar geboorte. De zaak kreeg landelijke belangstelling nadat de ouders uitgebreid hun verhaal hadden gedaan bij de lokale, regionale en landelijke pers.

Vooral de behandelend kinderarts wordt het hardst aangepakt. Zij heeft ‘zeer grote fouten gemaakt’ in dossiervorming, informatieplicht én medisch handelen. Ze heeft, aldus het college, zorgwekkende waarnemingen door verpleegkundigen genegeerd, niet goed gereageerd op laboratoriumuitslagen en alarmsignalen van de baby gemist, samengevat: ‘ernstig verwijtbaar handelen’, is de harde eindconclusie. Zij wordt voor 1 jaar voorwaardelijk geschorst met een proeftijd van 2 jaar. Een hoofdbehandelaar en 2 andere gynaecologen kregen een waarschuwing. De overige 5 gynaecologen en de anesthesist zijn van alle aanklachten vrijgesproken.

De conclusie van de ouders is altijd geweest dat het JBZ ‘zwaar gefaald’ had. Het ziekenhuis bleef bij haar standpunt, dat er ‘bekwaam gehandeld was’ tijdens het hele proces. Daarin krijgt ze nu dus gedeeltelijk ongelijk van het Tuchtcollege. JBZ gaat zich intern beraden of hoger beroep tegen de uitspraak wordt aangetekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in