Home Video Het blijft een tragische geschiedenis Video herdenking Sachsenhausen

Het blijft een tragische geschiedenis Video herdenking Sachsenhausen

Elk jaar organiseert het Nationaal Monument Kamp Vught, Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS), Basisschool De Springplank en de gemeente Vught een herdenking voor de slachtoffers die in 1944 de oorlog niet overleefden.

In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3.000 gevangenen vanuit Kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Ruim de helft van de weggevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven.
Op vrijdag 4 september werden deze slachtoffers bij het Sachsenhausen monument in het Reeburgpark Vught herdacht.

Later dan gepland vertrok een stille tocht, voorafgegaan door tamboers van de Vughtse Sint Catharinagilde, gevolgd door kinderen van de Springplank, belangstellenden, vrienden en bekenden van de slachtoffers naar het Sachsenhausen-monument.

Dit jaar ging de herdenking met enkele obstakels gepaard. Door een communicatiestoornis arriveerde oud-minister Donner een half uur later dan gepland was. Tevens werd vlak voor aanvang bekend, dat het muzikale intermezzo geen doorgang kon vinden omdat een van de muzikanten in quarantaine moest. De herdenking vond rond 11:30 uur plaats. De aangescherpte maatregelen door corona werden nauwkeurig in acht genomen door een 50-tal stoelen op gepaste afstand te plaatsen.

Na een rede van wethouder Pennings volgde gastspreker Minister van Staat, Piet Hein Donner, president van de Oorlogsgravenstichting. Er werden gedichten voorgedragen door leerlingen van De Springplank en door Riekje Nieuwstraten. De rode draad in hun verhalen was vooral dat “blijven herdenken belangrijk blijft, zodat herhaling voorkomen wordt. Er moeten lessen getrokken worden uit het verleden voor het heden en de toekomst.” In het afsluitende gedeelte werden kransen en bloemen gelegd door diverse instanties zoals het Dachau comité, Nationaal Monument Kamp Vught, scholieren van De Springplank en overige belangstellenden.

Impressiefoto’s Cees Ringelberg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in