Deze legendarische muziekfilm is gemaakt in de jaren 80, maar sluit naadloos aan bij de wereldsituatie van nu. Onzekerheid, geweld, onmenselijkheid en machtswellust dwingen tot het maken van belangrijke keuzes als individu.
Roger Waters, bassist van Pink Floyd, heeft zich na de dood van zijn vader in WO2 als tekstschrijver van de groep opgeworpen als verdediger en rechter van menselijke waarden en mistoestanden door het aan de kaak stellen van grote manipulaties op sociaal, politiek en economisch gebied. Ze deden dit in albums als ‘Dark side of the moon’, ‘Änimals’, en ‘The Wall’.
Nu uit Roger Waters zich compromisloos door, tegen de westerse opvattingen in, zelfs de oorlog in Oekraïne te verklaren als machtsmisbruik en manipulatie van zowel Rusland als het Westen. Waar komt deze stellingname vandaan?
Hij toont dit in deze film: een jonge popzanger, Pink, eigenlijk Roger Waters zelf, wordt gevolgd in zijn levenservaringen: de dood van zijn vader, de té zorgzame moeder, het onderwijs, de demonstraties van de jaren 60 met het geweld van politie. Dit alles wordt verbeeld door het bouwen van een muur rond hem, zodat hij zich volkomen geïsoleerd voelt. Hij reageert hierop door zich als dictator op te stellen, maar ook dit helpt niet. Uiteindelijk wordt hij gek maar krijgt door dat je in het leven juist muren tussen mensen moet afbreken om gelukkig te worden. De ‘wall’ dondert (letterlijk) op het einde van deze rockopera met veel geweld in elkaar!
Op donderdag 9 maart van 14.00 – 16.00 uur in Rode Rik, Van Sonstraat 49.
De presentatie is in handen van Jo van Dinther. Reserveren is niet nodig, de entree is gratis en koffie/thee pinnen.