Home Blikveld Deel 1: lijsttrekkersdebat Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks) en Fons Potters (D66)...

Deel 1: lijsttrekkersdebat Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks) en Fons Potters (D66) over het sociaal domein binnen de gemeente Vught

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november organiseert Blikveld van NOVO3 een aantal debatten met de lijsttrekkers van de 6 politieke partijen in Vught. Op 7 november jongstleden gingen Toine van de Ven en Fons Potters in debat over de onderwerpen sociaal domein, woningbouw en de afvalwerking binnen de gemeente Vught.

Toine van de Ven, wethouder in de gemeente Vught, ervaart de aanloop naar de verkiezingen toe als een vreemde tijd. Juist in deze weken wil Toine met de inwoners van de gemeente Vught in gesprek en persoonlijk contact hebben. Nu voelt het voor Toine alsof hij alleen maar op zijn handen zit en teksten schrijft op en vóór sociale media, terwijl het veel leuker is om persoonlijk contact te hebben met de mensen. Hij hoopt op een hoge opkomst, maar de ervaring leert hem wel dat de herverdelingsverkiezingen niet bekend staan om hun hoge opkomst. Toine vindt het belangrijk dat het sociale domein in de gemeente goed geregeld is en dat er meer preventie komt voor wie het nodig heeft. Volgens Toine zijn er genoeg professionals die hier een aandeel in willen en kunnen leveren, maar de gemeente moet deze mensen en verenigingen ook in staat stellen om hun werk goed te doen. Toine is van mening dat de gemeente hierin een regierol heeft. De gemeente hoeft volgens hem niet alles zelf te kunnen, maar moet er wel voor zorgen dat de juiste partijen op tijd met elkaar om de tafel zitten. Hij is van mening dat er aan de voorkant nog veel anders en beter geregeld kan worden. Toine geeft als voorbeeld dat een goed contact met de huisartsen, leraren enzovoort nodig is om te kijken wat er al aan de voorkant moet gebeuren, alvorens een kind ontspoort. Toine ziet zo hier en daar nog wel zaken die wat beter geregeld kunnen worden. “Steeds meer mensen in Vught worden ouder en ook daar dient Vught in de toekomst goed over na te denken wat er voor deze groep mensen zoal ontwikkeld moet worden om ze toch een mooie oude dag met goede voorzieningen te kunnen geven”, aldus Toine van de Ven.

Fons Potters ziet graag dat de burgemeester van Vught en de gemeente wat meer reclame maken over de herverdelingsverkiezing op 18 november 2020, want het zou fijn zijn als iedereen zijn stem uitbrengt. Voor Fons is het sociale domein een belangrijk punt op de agenda. Hij meldt in Blikveld dat er inmiddels met de afdeling Tilburg en Den Bosch gesprekken zijn gevoerd over een plan om een station in Helvoirt te bouwen. Daarnaast vindt hij het binnen het sociale domein belangrijk dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, zodat ze ook zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen. Hij vindt dat het op het gebied van het sociale domein in Vught goed geregeld is. Er is nog wel een zorgelijk punt bij Fons en dat ziet op de lange wachtlijst binnen de Jeugdzorg, waarin er voorbeelden zijn dat iemand die acute zorg nodig heeft, soms 9 maanden op een wachtlijst geplaatst wordt. Dat ziet hij graag verbeterd worden. Hij is zeer positief over hoe goed Vught het voor elkaar heeft voor de visueel gehandicapten. Hij sluit af met de opmerking dat, ondanks dat het soms lijkt dat het sociale domein heilig is, er toch wel gekeken moet blijven worden of alles nog te betalen is.  

Presentatie Blikveld: Berry van de Water en Ans de Man.
Techniek: Ludo Servais.

Beluister hier het lijsttrekkersdebat tussen Toine van de Ven en Fons Potters over het sociaal domein in de gemeente Vught.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in