Home Zorg & welzijn De anderhalve meter voor blinden en slechtzienden

De anderhalve meter voor blinden en slechtzienden

Marcus Boerdijk is Mobiliteitstrainer bij de Robert Coppes Stichting, anderhalve meter is voor mensen met een visuele beperking niet in te schatten. Als mensen met een stok over straat gaan is het voor anderen wel zichtbaar en in te schatten, maar toch gaat het niet altijd goed. Daarom heeft de Robert Coppes Stichting een concept opgesteld met een aantal tips bijvoorbeeld voor winkeliers. Tips om bijvoorbeeld zo veel mogelijk rechts te houden, maak eenrichtingsverkeer, geef routes goed aan, bijvoorbeeld met vaste stellingen zodat mensen met een stok zich daar op kunnen oriënteren zonder van alles omver te lopen.

Je kunt ook op afstand richtingaanwijzingen geven door mensen pratend te sturen. Maar als meerdere mensen dat tegelijk gaan doen wordt het oriënteren nog lastiger. Het is voor deze doelgroep dus echt een heel lastige situatie.

Bijvoorbeeld de schermen die nu bij kassa’s geïnstalleerd zijn kunnen ook verwarrend werken omdat het geluid nu van een andere kant komt, namelijk van achter een scherm dus niet meer recht van voren. Mensen die in woonvormen wonen kunnen op dit moment niet zelfstandig winkelen, omdat ook begeleiders de anderhalve meter moeten incalculeren.

Ook de verruiming van de terrassen zal straks problemen gaan geven, omdat looproutes vaak buiten langs een terras liggen, maar als een terras ruimer wordt loopt de looproute soms ineens dwars over een terras wat weer andere obstakels oplevert natuurlijk. De tips zijn gemaakt om bewustwording te creëren zodat iedereen nog beter rekening kan houden met elkaar.

Binnen De Vlasborch verblijven mensen veelal intern en daar zullen ook maatregelen voor getroffen worden binnenshuis.

Ook de dagbesteding ligt momenteel stil, al vanaf het begin van de corona problematiek, en de mensen die binnen de Blizo werken zitten al geruime tijd thuis in afwachting van betere tijden. Ondertussen bezinnen de diverse organisaties zich op aanpassingen zodat het voor deze doelgroep beter leefbaar wordt, want de verwachting is dat de anderhalve meter maatschappij nog wel een poos zal blijven bestaan.

Beluister hieronder het interview met Marcus Boerdijk bij NOVO3 Live

N.B.: Het document met Tips is ook te vinden op de site van NOVO3 onder het dossier Toegankelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in