De stichting HartVeilig Vught streeft er naar dat er in elke wijk voldoende Automatische Externe Defibrillators (AED’s) beschikbaar zijn. Belangrijk daarbij is dat er voldoende getrainde vrijwilligers klaar staan om hulp te bieden in geval van een hartstilstand. In Blikveld van zaterdag 25 mei deed Ton van der Kraaij, cardioloog en voorzitter van de stichting HartVeilig Vught, een oproep aan de inwoners van de gemeente Vught om zich aan te melden voor een reanimatiecursus.
Interview Blikveld 25 mei 2024
Ton van der Kraaij, cardioloog die 26 jaar lang zijn expertise heeft ingezet in het JBZ, is nu met pensioen. Zijn carrière begon in de experimentele cardiologie en gedurende zijn loopbaan heeft hij de enorme vooruitgang in de cardiologie meegemaakt. Thans zet hij zich in als voorzitter van de stichting HartVeilig Vught voor de beschikbaarheid van AED’s in de gemeente Vught en voor voldoende getrainde vrijwilligers die hulp bieden bij hartstilstand.
Een hartinfarct kan snel leiden tot een hartstilstand, maar als de patiënt het ziekenhuis weet te bereiken, is de overlevingskans nog steeds aanzienlijk (overlijdenspercentage van slechts 9%). Echter, de cruciale vraag is of mensen met een hartinfarct buiten het ziekenhuis tijdig gered kunnen worden.
Om levens te redden buiten het ziekenhuis is een goed georganiseerd systeem met AED’s en burgerhulpverleners essentieel. Het snel kunnen ingrijpen met de juiste medische apparatuur en hulp van getrainde vrijwilligers kan het verschil maken tussen leven en dood bij een hartinfarct.
De kern Vught loopt wat achter met AED’s. Op dit moment hangen er 72 AED’s in de gemeente (48 in Vught, 21 in Helvoirt en 3 in Cromvoirt), maar er zijn nog 8 locaties binnen de kern Vught waar een AED bij dient te komen. De aanschaf van een AED is niet eenvoudig, aangezien daar financiële middelen voor nodig zijn. Een AED-kast kost ongeveer € 2.000; in totaal is dus € 16.000,- nodig. De stichting hoopt met subsidie van de gemeente nog voor het einde van dit jaar de 8 benodigde AED’s te kunnen aanschaffen.
Er zijn ook burgerhulpverleners nodig die de AED’s kunnen bedienen. Op dit moment kan beroep worden gedaan op circa 400 burgerhulpverleners in de gemeente Vught die allen een reanimatiecursus met certificaat hebben gevolgd. Maar er zijn altijd meer burgerhulpverleners nodig. Ton van der Kraaij doet een oproep aan de inwoners van Vught om zich aan te melden via de website van stichtinghartveiligvught.nl voor een reanimatiecursus.
Het interview met Ton van der Kraaij is te beluisteren via onderstaande link.
Stichting Hartveilig Vught
Het doel van de stichting Hartveilig Vught is om de hele gemeente Vught (inclusief Cromvoirt en Helvoirt) hartveilig te maken en te houden. In Helvoirt wordt samengewerkt met de Stichting 6 Minuten Zone Helvoirt om voldoende AED’s te installeren en getrainde vrijwilligers (burgerhulpverleners) beschikbaar te hebben. Er wordt gestreefd naar een AED dekkingsniveau dat voldoet aan de normen van HartslagNu.
HartslagNu is een organisatie die automatisch burgerhulpverleners oproept in de buurt van een vermoedelijke hartstilstand wanneer iemand 112 belt. Deze vrijwilligers krijgen de opdracht om te reanimeren of een AED te halen, zodat het slachtoffer snel de juiste hulp krijgt terwijl de ambulance onderweg is. Meer informatie is te vinden op de website van HartslagNu.