Home Zorg & welzijn Bureau HALT: Iedere jongere verdient een kansrijke toekomst

Bureau HALT: Iedere jongere verdient een kansrijke toekomst

Halt draagt landelijk bij aan het voorkomen en verminderen van jeugdcriminaliteit.
Dit doen zij vanuit de overtuiging dat jongeren een tweede kans verdienen. Halt
heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt. Daarnaast geven zij individuele interventies en voorlichting op basis- voortgezet- en speciaal onderwijs, om zo leerlingen weerbaarder te maken tegen verschillende vormen van criminaliteit.

Wat doet Halt?
Halt richt zich al veertig jaar op het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit. Zo’n 15.000 jongeren per jaar krijgen een Halt-straf opgelegd. Jongeren die na het vertonen van grensoverschrijdend gedrag worden doorverwezen door de school, de sportvereniging of de gemeente, worden doorgestuurd naar Halt. Deze jongeren krijgen een van de preventieve Halt-interventies, zodat voorkomen wordt dat zij in de toekomst alsnog met de politie in aanraking komen. Naast deze individuele interventies geeft Halt ook voorlichtingen op scholen, sportverenigingen of in de wijk. En doen zij samen met partners mee aan de projectmatige of wijk gebonden aanpak die gericht is op een
veilige samenleving. Hierdoor zijn medewerkers van Halt goed op de hoogte van wat er speelt onder jongeren en wat de nieuwste trends zijn.

Ondermijning
In samenwerking met het Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland is Halt op 11 oktober 2021 gestart met het geven van de voorlichting ‘weerbaar tegen ondermijning’. Jongeren komen gemakkelijk in de verleiding om snel geld te verdienen of even een vriend te helpen. Maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Door middel van de voorlichting worden jongeren bewust gemaakt van de risico’s van snel geld verdienen, en het feit dat een strafbare keuze soms al snel gemaakt is. In de voorlichting worden jongeren met video’s, voorbeelden en stellingen gewezen op de gevaren van ondermijning.

Voorlichting ’Wapens en geweld’
Vanaf 2021 is de voorlichting ‘Wapens en Geweld’ aan het aanbod toegevoegd. Halt wil hiermee leerlingen bewust maken van de strafrechtelijke gevolgen van wapenbezit- en gebruik, van de risico’s voor daders, slachtoffers en de omgeving, maar ook een handelingsperspectief bieden. In de voorlichting is aandacht voor de normalisering van wapenbezit (99,7% van de bevolking draagt géén wapen) en de invloed van sociale media op beeldvorming (niet alles wat je ziet is echt). Halt is onder andere met deze voorlichtingen partner in het Landelijke Actieplan Wapens en Jongeren van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en zoekt actief de samenwerking op met lokale partijen, zoals de politie, gemeenten en jongerenwerk. Voorbeelden hiervan zijn de landelijke campagne ‘Drop your Knife’ en de lokale thema- en inleverweek ‘Den Bosch Ontwapent’.

Kijk voor meer informatie op de website van Halt https://www.halt.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in