Home Wonen & werken Woonstichting, huurders en gemeente ondertekenen prestatieafspraken 2021

Woonstichting, huurders en gemeente ondertekenen prestatieafspraken 2021

Meer duidelijkheid over de woningbouwopgave, betere afstemming tussen woningvraag en -aanbod, intensieve samenwerking met Helvoirtse verhuurders en een onverminderde inzet voor leefbaarheid in de wijk en duurzaamheid. Het zijn enkele van de belangrijkste prestatieafspraken die Woonstichting Charlotte van Beuningen, haar Huurdersbelangen Vereniging en de gemeente Vught op 10 december met elkaar maken.

Met de wettelijk voorgeschreven jaarlijkse prestatieafspraken kijken de partners naar de toekomst van het wonen in Vught. Dit jaar is bijzonder. Met ingang van 1 januari treedt een nieuw gemeentebestuur aan, Helvoirt komt bij Vught en twee corporaties (TBVWonen en Woonveste), beide actief in Helvoirt, worden nu ook actief op de Vughtse woningmarkt.

De bijzondere omstandigheden leiden ertoe dat er geen nieuwe, harde afspraken gemaakt zijn. In plaats daarvan zijn intenties uitgesproken, waar het nieuwe bestuur met de ‘nieuwe’ corporaties naar eigen inzicht en overtuiging vorm en inhoud aan kunnen geven.

Eén van de intenties ziet erop toe dat er uiterlijk op 1 september 2021 duidelijkheid is over een meerjarenplanning voor de sociale woningbouw. De belangenvereniging onderstreept het belang vanwege een groeiende vraag naar sociale woningen bij starters en senioren en lange wachttijden voor woningzoekenden. Woonstichting Charlotte van Beuningen wil voor een periode van tien jaar vanaf 2022 25 sociale nieuwbouwwoningen per jaar realiseren om de wachttijden acceptabel te houden. 

Ook wil de woonstichting de samenwerking met de Helvoirtse verhuurders Woonveste en TBV intensiveren. Daarmee wil de stichting bijvoorbeeld voorkomen dat woningzoekenden zich op drie plaatsen voor een woning in Vught moeten inschrijven.

Verder levert Charlotte van Beuningen een belangrijke bijdrage aan de zogenaamde externe opgaven, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Samen staan corporatie en gemeente voor de grote opgave om alle vergunninghouders te huisvesten. Er zijn ook andere groepen die met spoed gehuisvest moeten worden en daarom werken de partners aan maatwerk en mogelijkheden in bijzondere woonvormen. Er wordt toegewerkt naar een reëel percentage voor de totale woningtoewijzing aan de bijzondere doelgroepen. 

Daarnaast blijft de woonstichting zich inzetten voor leefbare buurten, zeker nu corona veel inwoners meer thuis laat blijven. Ook zijn er afspraken over de inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Dat betekent een gemiddeld label B voor de huurwoningen in 2030 en CO2 neutraal in 2050.

Tot slot is er aandacht voor het samenvoegen en concreet maken van de prestatieafspraken van Haaren en Vught. Wat alle partijen eensgezind delen, is het geloof in een prettige, constructieve samenwerking en een groot vertrouwen in de toekomst.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in