Home Wonen & werken Woningcorporaties in regio blijven inzetten op betaalbare sociale huurwoningen

Woningcorporaties in regio blijven inzetten op betaalbare sociale huurwoningen

Woningcorporaties in de regio Noordoost-Brabant blijven zich inzetten voor voldoende betaalbare sociale huurwoningen. Vanaf 2023 stijgen de huren niet meer volgens inflatie, maar worden aangepast op basis van de gemiddelde stijging van alle cao’s in het voorgaande jaar. Dit jaar resulteert dit in een huurverhoging van 5,3% voor bijna alle huurders, wat aanzienlijk hoger is dan voorgaande jaren.
Desondanks betekent dit niet automatisch dat huurders er financieel op achteruit gaan. De Woonbond, Aedes en de Minister voor volkshuisvesting hebben afgesproken dat de huurverhoging 0,5% lager moet zijn dan de gemiddelde cao-stijging, wat ook van invloed is op uitkeringen. Hierdoor betalen huurders in de meeste gevallen minder aan huurverhoging dan hun inkomen stijgt, wat in veel gevallen zelfs een positief effect heeft op hun financiële situatie.

Huur als inkomstenbron voor investeringen
Huur blijft een belangrijke inkomstenbron voor woningcorporaties, die deze middelen gebruiken voor investeringen in nieuwe woningen, renovaties, energie-efficiëntie en leefbaarheid van wijken. Charlotte Beukeboom, bestuurder van woningcorporatie Zayaz in Noordoost Brabant, benadrukt de uitdaging om voldoende betaalbare woningen te garanderen en tegelijkertijd te investeren in duurzaamheid. De afweging tussen betaalbaarheid voor huurders en investeringsmogelijkheden blijft jaarlijks een zorgvuldige beslissing in overleg met huurdersorganisaties, waarbij betaalbaarheid voor huurders altijd voorop staat.

Huurders in 2024; wat te verwachten?

  • Duurzaamheid: Corporaties zetten maximaal in op duurzaamheid om woonlasten te verbeteren. Isolatiemaatregelen worden zonder huurverhoging aangebracht.
  • Bouw voor woningzoekenden: Er wordt blijvend gebouwd voor woningzoekenden.
  • Huurtoeslag: De huurtoeslag is verhoogd met gemiddeld € 34 per maand voor alle huurtoeslagontvangers. De inkomensgrens voor huurtoeslag wordt verlaagd, waardoor meer huurders recht hebben op een tegemoetkoming die de huurverhoging grotendeels compenseert.
  • Eenmalige huurverlaging: De wettelijke regeling voor een eenmalige huurverlaging voor huurders met een laag inkomen loopt nog tot december 2024.
  • Maatwerk: Ondanks inzet op betaalbaar wonen, kan de huurverhoging in combinatie met prijsstijgingen en inflatie spanning veroorzaken in betaalbare woonlasten. Daarom blijven corporaties inzetten op maatwerk en bieden hulp aan huurders die financiële problemen ondervinden. Samen wordt gezocht naar de best passende oplossing.

Op de websites van de afzonderlijke corporaties staan de specifieke afspraken rond de huurverhoging per corporatie.  

Bron: Woonstichting Charlotte van Beuningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in