Home Verkiezingen Welke coalities zijn er (on)mogelijk?

Welke coalities zijn er (on)mogelijk?

Nu de verkiezingsdampen zijn opgetrokken en de cijfers bekend zijn, kan met de coalitievorming worden begonnen. De vraag is natuurlijk wie met wie uiteindelijk het college gaat vormen en de bijbehorende wethouders gaan leveren.
Gemeentebelangen, als grootste partij, neemt hierin het voortouw en gaat aftasten wat er mogelijk en wenselijk is.
Nog even de zetelcijfers op een rij:
* GB 6 * VVD 4 * Pvda/GL 4 * D66 5 * CDA 3 en *SP 1 (samen 23 zetels).

Optie 1:
De huidige coalitie GB – VVD en Pvda/ GL heeft 1 zetel verloren maar behoudt haar ruime meerderheid (samen 14 van de 23). Zij willen hun karwei, waar zij 2 jaar geleden aan begonnen waren, verder voortzetten en afmaken. Met in hun achterhoofd, dat zij een waarschuwing hebben gekregen van de Vughtse kiezer en hier iets mee moeten op diverse beleidsterreinen. De oppositie zal tegenwerpen, dat zij als winnaars hun winst niet terugzien in die coalitie.

Optie 2:
GB en VVD ruilen Pvda/GL in voor D66 (samen 15 van de 23). Het zou kunnen, maar D66 heeft de afgelopen periode fors geageerd tegen het gevoerde beleid op cruciale onderdelen zoals de N65, wonen, participatie en inspraak. De vraag is hoe dat binnen de 2 coalitiepartijen heeft doorgewerkt en sporen heeft nagelaten.

Optie 3
VVD, Pvda/GL, D66 eventueel met CDA (samen 16 van de 23). Uiteraard een ruime meerderheid. Dan wordt de grootste partij GB buitenspel gezet. Je krijgt dan wel binnen de coalitie een moeizame verhouding van partijen, die een traject hebben ingezet en 2 partijen die het radicaal anders willen.

Optie 4
Een monsterverbond tussen de 4 grootste partijen GB, VVD, Pvda/GL en D66.
Een interessante optie waar dan in het bestuursakkoord gekeken moet worden of er onderling voldoende overeenstemming en draagvlak is over de grote issues van de komende 5 jaar.

Optie 5:
VVD, D66 en CDA (samen 12 dus een nipte meerderheid eventueel met gedoogsteun van de SP). Getalsmatig zou het kunnen maar of de VVD met de oppositie in zee zal gaan?
VVD zal waarschijnlijk liever met GB blijven samenwerken.

Er zijn wellicht nog andere opties, maar die lijken zeer onwaarschijnlijk. De vraag is natuurlijk ook of het een getalsmatige en/of gevoelsmatige keuze zal worden, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen raadsperiode.

We zijn erg benieuwd wat er uiteindelijk uit zal rollen. Want het is wel een keuze voor de komende 5,5 jaar. In het Novo3 zaterdagochtend programma ‘Blikveld’ zullen over dit onderwerp alle lijsttrekkers hun zegje doen. Tijdstip 10-12 uur.
Novo3 luister live en eventueel luister terug en zo spoedig mogelijk een samenvatting met audio op de website van Novo3.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in