Home Wonen & werken WakkerArchitecten laat zich steeds meer zien in Vught

WakkerArchitecten laat zich steeds meer zien in Vught

Door Ton de Kort
Van de uitbreiding van een monumentaal huis aan de Taalstraat en de transformatie van de gebouwen op Fort Isabella tot herbestemming van een deel van Rozenoord tot stadswoningen en een compleet nieuwe accommodatie voor Zwaluw VFC. Het zijn allemaal nét gerealiseerde, huidige of aanstaande projecten van WakkerArchitecten, het bureau van de Vughtse architect Jan Hein Janssens. Die drukt zo nadrukkelijk zijn stempel op zijn woonplaats: “Helaas wordt er in Vught nog veel te veel gesloopt.”

Jan Hein Janssens – WakkerArchitecten

Hij hoort het de laatste tijd regelmatig: “Goh, zijn jullie daar óók al bezig?” Het zegt veel over de visuele aanwezigheid van WakkerArchitecten binnen de gemeente Vught. Zijn eerste klussen in Vught waren verbouwingen maar inmiddels werkt WakkerArchitecten aan zo’n beetje alles. Daarbij doet het bureau de naam eer aan en presenteert men zich als alert, slagvaardig en creatief. Die creativiteit moet echter wel samenkomen met functionaliteit en vormgeving. Of, zoals Janssens het zegt: “Wat nieuw is moet ook écht nieuw zijn. Dat mag modern, eigentijds en ánders zijn.”

Fort Isabella

Aan de andere kant geniet WakkerArchitecten volop van de geslaagde herbestemmingen, zoals die momenteel op Fort Isabella worden gerealiseerd. Daar huist ook het zelf ontworpen kantoor van het architectenbureau. “Je kunt in Vught in herbestemming heel veel doen”, klinkt het enthousiast. “Renoveren en restaureren moet je doen waar het kán. Helaas wordt er in Vught nog veel te veel gesloopt. Ik behoud graag gebouwen die een ziel hebben.” Als Vughtse ondernemer heeft hij dan ook zeker ideeën over de toegankelijkheid en zichtbaarheid van Vught, maar bijvoorbeeld ook over wat er met De Speeldoos en andere grote thema’s zou moeten gebeuren.

Veelzijdig

Als er één predicaat is wat Janssens zijn bureau na 15 jaar zelfstandig werken wel op durft te plakken, dan is het: veelzijdig. “Ons portfolio is meteen het bewijs van wat wij allemaal doen. Wij bouwen villa’s zoals nu in Cromvoirt, maar ook starterswoningen aan Het Wielsem in Den Bosch en seniorenwoningen voor Habitat in Vught. We werken voor particulieren, ontwikkelaars en overheid. Elke opdracht is maatwerk. Maar dat als je als architect in je woonplaats mag werken, geeft absoluut een meerwaarde.”

Ton de Kort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in