Vught, 14 oktober 2022 – Ruim 125 ouderen vulde donderdagvond de grote zaal in Elzenburg te Vught. Allemaal waren zij gekomen voor de informatieavond over het thema ‘Senioren en Wonen’ georganiseerd door het project Wonen van de Stichting Ouderen Samen. De ouderen hadden talrijke vragen die aan aanwezige deskundigen van diverse organisaties werden voorgelegd. Voor veel ouderen was het belangrijkste advies aan deze deskundigen: “zorg de komende tien jaren voor voldoende en betaalbare woningen voor ouderen”. In de gesprekken over dit gemis aan woningen voor senioren ontstond het beeld dat projectontwikkelaars in grote mate voortgang en ontwikkeling van de Vughtse woningbouw bepalen.
Thema informatieavond
Koos van der Zouwe, projectleider project Wonen, schetste kort de problematiek rondom de ouderhuisvesting. Er is in de gemeente Vught sprake van een dubbele vergrijzing: er komen meer ouderen bij en men wordt ook steeds ouder. Het woningaanbod in Vught sluit niet aan bij de wensen van de senioren. Veel vragen van ouderen gingen over zaken als verhuizen, doorstroming, nieuwbouw, etc.
Tijdens de informatieavond maakten de aanwezigen gretig gebruik van de mogelijkheid om in gesprek te gaan met deskundigen van de gemeente Vught, Woonstichting Charlotte van Beuningen, Vughterstede, Ouderen Samen, Duo Wonen en de Vughtse Wooncoöperatie Habitat.
Voor sommigen was de avond een eerste kennismaking met deze organisaties.
Bestuurder Peggy van der Koelen benadrukte dat woonzorgcentra zoals Vughterstede in toenemende mate naast de verpleeg- en thuiszorg ook rekening moeten gaan houden met de gevolgen van toenemende vergrijzing. In het oplossen van de huisvestingsvraag van ouderen zullen sociale netwerken en het elkaar ontmoeten een steeds belangrijker element worden. Vughterstede hoort dan ook graag wat de wensen en behoeften van ouderen zijn.
Gemis actief grondbeleid belemmert ouderenhuisvesting
Als wethouder van de beste woongemeente van Brabant benadrukte Fons Potters dat de Woonvisie van de gemeente Vught drie doelgroepen kent: ouderen, jongeren en starters. De toevoeging van de woningbouw zal, aldus Potters, vanwege provinciale regels hoofdzakelijk binnen de bebouwde kom gerealiseerd moeten worden. Waar de woningen komen is nog niet helemaal duidelijk. Projectontwikkelaars zijn uitgenodigd om mee te denken en te ontwikkelen. Als voorwaarde wordt daarbij door de gemeente gesteld dat bouwplannen moeten voldoen aan de Woonvisie. Echter, de rol van de gemeente is beperkt. Vanwege het ontbreken van een actief grondbeleid heeft Vught bijna geen eigen bouwgrond. En het zogenaamde Didam-arrest (strekking: respecteren van mededingingsrecht) maakt het voor de gemeente nog een stuk lastiger om bouwgrond voor lokale initiatieven (zoals ouderenhuisvesting) een op een te verkopen. Dit biedt projectontwikkelaars weer de mogelijkheid om succesvol met lokale initiatieven te concurreren. Het verhaal van de wethouder klonk enigszins somber, hoewel hij uitdrukkelijk in gesprek met aanwezigen wel sprak van een ambitie om 2500 woningen tot het jaar 2030 te realiseren, 500 meer dan in de Woonvisie.
De Woonstichting Charlotte van Beuningen wil graag bouwen, en zeker voor ouderen. Maar de stichting is voor bouwgrond wel afhankelijk van de gemeente Vught. En de gemeente Vught heeft bijna geen eigen bouwgrond, waardoor amper bouwgrond kan worden aangeboden aan de woonstichting. Vught is daarmee sterk afhankelijk van de medewerking van projectontwikkelaars.
Lichtpuntjes: Habitat en DuoWonen
Wooncoöperatie Habitat
Aan de druk bezochte gesprekstafel van de Vughtse Wooncoöperatie Habitat werd een kaart gepresenteerd met potentiële kleine bouwlocaties, veelal ‘verloren hoekjes’ in de gemeente Vught. Op grond van een eerste groslijst van ongeveer 60 locaties ziet Habitat op 15 plekken serieuze mogelijkheden om woningen te bouwen in kleinere aantallen in de goedkope en middeldure sector. Gezegd werd dat veel locaties op gemeentegrond liggen.
Bij elkaar zouden hiermee een honderdtal woningen aan het bouwprogramma kunnen worden toegevoegd. De lijst van deze locaties is eerder aangeboden aan wethouder Potters.
DuoWonen
Stichting Statiegeld Op Jeugd wil met het project DuoWonen een bijdrage leveren aan de problematiek van de vergrijzing. Door bestaande woningen te splitsen in kleinere woningen ontstaat woningverdubbeling en kan het woning tekort snel worden gekanteld. Splitsen van bestaande woningen, huur of koop, kan bijdragen aan een duurzame leefomgeving waar senioren en jongvolwassenen samenleven. Door jongvolwassenen een woonunit te bieden, zijn zij dichtbij om ‘hulptaken’ te laten verrichten voor senioren. In ruil voor deze hulptaken sparen de jongvolwassenen een deel van de huur, in de vorm van ‘huur-sparen’. Het bedrag wordt gereserveerd voor de aankoop te zijner tijd van een eigen starterswoning.
De aanwezigen ouderen hadden nogal wat vragen over de huurovereenkomst met hulptaken en de afdwingbaarheid c.q. opzegbaarheid daarvan. Ernaar gevraagd werd geantwoord dat er thans twee pilots lopen bij particulieren en dat een pilot is gestart met een woningbouwcoöperatie.