In juli 2021 stonden grote delen van Limburg in korte tijd onder water door een combinatie van hoogwater en extreme buien. Gevolg van de klimaatverandering met als gevolg enorme schade. Dat kan ook in de regio ‘s-Hertogenbosch en dus ook in Vught gebeuren.
Na de overstromingen in 1995 zijn afspraken gemaakt om ‘s-Hertogenbosch en omgeving goed te beschermen tegen hoogwater. De afgelopen jaren zijn al veel maatregelen getroffen, zoals de aanleg van waterbergingen in het project Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch (ook wel bekend als HoWaBo). Deze maatregelen blijken echter niet voldoende voor de toekomst. Uit recente berekeningen blijkt dat als er veel water via de Maas én veel water via de beken de Aa en de Dommel naar ‘s-Hertogenbosch en dus ook naar Vught komt, bijvoorbeeld door extreme buien zoals in Limburg, kunnen we het water uit de beken niet kwijt op de Maas. Er zijn daarom maatregelen nodig om 50 miljoen kuub water op te vangen. Met de eerdere maatregelen uit het project HoWaBo is er ruimte gerealiseerd voor het opvangen van 14 miljoen kuub water. Dat betekent dat er voor de resterende 36 miljoen kuub water nog een oplossing gezocht moet worden.
In het project ‘Hoogwater ‘s-Hertogenbosch en omgeving’ werken Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant, de waterschappen Aa en Maas en De Dommel samen met de gemeenten St. Michielsgestel, Heusden, Boxtel, ‘s-Hertogenbosch en Vught. In dit jaar worden mogelijke oplossingsrichtingen in kaart gebracht en uitgewerkt. Er worden nog geen besluiten genomen over de ruimtelijke ‘eisen’ en de financiën. Afstemming met inwoners en bedrijven in het gebied zijn uiteraard noodzakelijk. Meer informatie over dit project vindt u op www.aaenmaas.nl.