Home Wonen & werken Mariakerk krijgt nieuwe bewoners

Mariakerk krijgt nieuwe bewoners

R.K.-kerk O.L.V. Middelares Aller Genaden – Mariakerk

De gemeente Vught heeft op 8 februari j.l. vergunning verleend voor de herbestemming van de voormalige R.K.-kerk O.L.V. Middelares Aller Genaden, beter bekend als de Mariakerk aan het Mariaplein in Vught. Dit staat te lezen op de gemeentelijke pagina in het Klaverblad van 10 februari 2021. De voormalige Kerk, inclusief Sacristie en Pastorie, krijgt een woonfunctie met zorg. Het gaat om 30 zorgwoningen over drie bouwlagen verdeeld. De aanvraag is ingediend op 30 juni 2020. Het plan gaat uit van de sloop van de bestaande voorbouw en aan de achterzijde wordt een nieuwe entree gemaakt. Ten behoeve van 30 zorgstudio’s zal er een interne verbouwing plaatsvinden en worden er in de gevels nieuwe sparingen gemaakt t.b.v. daglicht in de studio’s. Het dak wordt voorzien van een lichtstraat en zonnepanelen. In de Pastorie worden enkele wanden verplaatst. Formeel gezien is de aanvraag in strijd met de regels van Ruimtelijke Ordening maar conform eerdere afspraken met de gemeente valt de functiewijziging onder de kruimelgevallenregeling. Maar wat is nu precies een kruimelgevallenregeling? Als een plan volledig past in het bestemmingsplan moet een omgevingsvergunning worden verleend. Vaak past een plan echter net niet, dan is een afwijkingsvergunning nodig. De Wabo (Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht) bevat drie mogelijkheden om af te wijken van het bestemmingsplan: een binnenplanse afwijking, via een kruimelgeval of met een uitgebreide vergunningsprocedure. De praktijk leert dat er veel mogelijk is met de kruimelgevallenregeling. De realisatie van een school en een compleet nieuwe ziekenhuisvleugel kunnen bijvoorbeeld vallen onder die regeling. De voordelen van de kruimelgevallenregeling zijn meer snelheid, minder onderzoeken en lagere kosten omdat er gebruik gemaakt kan worden van een reguliere vergunningsprocedure.

Beroep aantekenen tegen het plan kan binnen zes weken met ingang van de dag van publicatie laat de gemeente Vught in de publicatie weten. De architect is Woudstra uit Schijndel die onder meer de kapel achter het voormalige opleidingsinstituut Mariaoord aan de Glorieuxlaan heeft verbouwd tot 6 ruime appartementen.

1 REACTIE

  1. Schandalig! Een werkelijk uniek, prachtig en monumentaal vroeger godshuis wordt weer verkwanseld en weer met aangevoerde drogredenen. Ga er eens kijken en verbaas U over de robuuste schoonheid van dit unieke gebouw. Maar vreest niet, de “Vughtse beeldenstorm” raast al decennialang door ons dorp. Daarna komt de ontgoocheling. Maar we hebben nog wel onze hedendaagse, culturele trekpleisters: supermarkten, friteszaken, afhaalchinezen, vergaderkantoren, winkelcentra en een uniek en prachtig, hoog en ovaal gemeentekantoor. En allemaal architectonische juwelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in