Home Wonen & werken Den Bosch brengt 600 vluchtelingen onder op Pettelaarpark en terrein Kruithoorn

Den Bosch brengt 600 vluchtelingen onder op Pettelaarpark en terrein Kruithoorn

In Den Bosch worden de komende jaren in totaal 600 asielzoekers opgevangen in het Mövenpick Hotel op het Pettelaarpark en het Kruithoornterrein aan de Poeldonkweg. Deze locaties zijn door de gemeente aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

De keuze is gemaakt na een lange zoektocht. Het was eigenlijk de bedoeling om afgelopen voorjaar al een langdurige opvanglocatie te kiezen die in de plaats komt van de tijdelijke voorziening bij het Autotron.

(Tekst gaat verder onder de video)

De bedoeling is nu om vanaf 1 januari 250 vluchtelingen onder te brengen in het Mövenpickhotel op het Pettelaarpark. Dat geldt voor maximaal vijf jaar en in die tijd vervalt de hotelfunctie. Op het terrein aan de Poeldonkweg kunnen 350 vluchtelingen worden opgevangen voor maximaal tien jaar. Dat kan vanaf het derde kwartaal van 2024. Het COA gaat daar een nog niet bebouwd gedeelte gebruiken, vlakbij de nieuwe flexwoningen en de tiny houses van Minitopia. Er komen zeven tijdelijke woonunits en vier units voor kantoor, ontmoeting, leslokalen en opslag.

‘Meest geschikt’

Volgens het college van B en W zijn de twee voorgestelde locaties nu het meest geschikt. De opvang is goed in de omgeving in te passen en in de buurt zijn voorzieningen zoals onderwijs, openbaar vervoer en zorg. Het COA is nu aan zet om de opvang echt te realiseren. Er moet nog een vergunningentraject worden doorlopen waar bewoners en ondernemers ook bezwaar tegen kunnen indienen. Voor het terrein Kruithoorn moet de gemeenteraad nog een verklaring van geen bedenkingen afgeven. Voor het Pettelaarpark hoeft dat niet omdat het gebouw al een hotelfunctie heeft.

Omwonenden van de twee locaties hebben maandagavond een informatiebrief ontvangen met een uitnodiging voor verschillende bijeenkomsten die de komende tijd worden gehouden. Bedoeling is ook om een vast omwonendenoverleg te starten om de bewoners betrokken te houden bij de plannen en het beheer op en rond de opvangplekken.