Home Blikveld Deel 2: lijsttrekkersdebat Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks) en Fons Potters (D66)...

Deel 2: lijsttrekkersdebat Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks) en Fons Potters (D66) over woningbouw

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november organiseert NOVO3 een aantal debatten met de lijsttrekkers van de 6 politieke partijen in Vught. Op 7 november jongstleden gingen Toine van de Ven en Fons Potters in debat over de onderwerpen sociaal domein, woningbouw en de afvalwerking binnen de gemeente Vught.

Toine van de Ven pleit voor de komst van 250 sociale huurwoningen en 500 betaalbare koopwoningen. Toine vertelt in Blikveld dat de huidige coalitie afgesproken heeft dat er even niets meer gebouwd kan worden en dat dit besluit te maken heeft met de bouw van de nieuwe Zeeheldenbuurt. Hij wil met zijn partij de komende tijd voorkomen dat er goedkope woningen gebouwd worden, die vervolgens weer heel duur doorverkocht worden. Hij geeft hierbij aan dat ter voorkoming hiervan, gekeken moet worden of de gemeente iets met erfpacht kan doen of een tijdelijke korting op de grondprijs kan geven of dat er een mogelijkheid is voor ‘kopen naar wens’, zodat de tweede en derde koper ook voordeel halen uit het kopen van deze woning. Toine ziet graag dat de prijsstijging van betaalbare (starters)woningen afgeremd wordt.

Fons Potters pleit voor de komst van 1000 betaalbare woningen, omdat er naar zijn mening de afgelopen jaren meer villa’s zijn gebouwd dan betaalbare woningen. Er moet volgens Fons veel meer gebouwd worden voor starters en jonge gezinnen met normale banen. Er zijn volgens Fons in Vught niet zo heel veel plekken meer over waar gebouwd kan worden, maar er zijn wel wat mogelijkheden bekeken, zoals onder andere de Baarzenstraat en de Industrieweg. Fons wijst er in het debat nog eens op dat op voornoemde plekken het een en ander gerealiseerd kan worden als men met bedrijven van lege pandjes om te tafel gaat om eventuele verkoop te bespreken. Er is volgens Fons geen luxe aanwezig voor de gemeente om grond te verpachten. Het geld van verkoop van grond is hard nodig om woningbouw te realiseren. Fons geeft aan dat er in Vught met ieder bouwproject wel iets aan de hand is. Hij is van mening dat het de afgelopen twee jaar niet goed is gegaan met het toewijzen van woningen. De ontwikkelaars hebben te veel de vrije hand gekregen en de woningen zijn voor een veel te hoge grondprijs verkocht volgens Fons. Hij voegt hieraan toe dat de projectontwikkelaars cadeautjes konden geven en trucjes konden uitvoeren, waardoor woningen werden toegewezen aan vrienden of familie van deze ontwikkelaars. Er wordt volgens Fons veel achter de schermen geregeld en hij ziet graag dat dit in de toekomst anders gaat. Hij wil niet met zijn vinger naar een persoon wijzen, maar wil voor de toekomst geregeld hebben dat het mandaat voor het afsluiten van contracten niet meer bij de wethouder ligt maar bij de raad. Fons wil voorlopig geen villaplannen meer in Vught.

Presentatie Blikveld: Berry van de Water en Ans de Man.
Techniek: Ludo Servais.

Beluister hier het lijsttrekkersdebat tussen Toine van de Ven en Fons Potters over de woningbouw binnen de gemeente Vught.

1 REACTIE

  1. Toine zei ook: “In Vught is geen gedoe over het Sociaal Domein. Het gaat goed” en: “Voorzover er in de jeugdzorg problemen zijn, zijn die voor van organisatorische aard (samenwerking)”
    Fons zei ook:”Er is voor een tekort in de WMO in het verleden veel te snel de portemonnee getrokken.” En: “Automaatje is hier niet echt nodig.”

    Waarmee beiden heren aangeven dat er op het Sociaal Domein misschien wel teveel geld wordt uitgegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in