Home Blikveld Deel 1: Slotdebat lokale partijen over de woningbouw binnen Vught, Cromvoirt en...

Deel 1: Slotdebat lokale partijen over de woningbouw binnen Vught, Cromvoirt en Helvoirt

Op zaterdag 14 november 2020 heeft in het Raadhuis van Vught het slotdebat plaatsgevonden met de lijsttrekkers van de zes politieke partijen. In dit slotdebat konden de partijen hun standpunten aan de kiezers kenbaar maken. Dit debat was live te volgen door de inwoners van Vught, Cromvoirt en Helvoirt via een livestream op de YouTube pagina van NOVO3.

Aan het verkiezingsdebat namen deel: Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen), Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks), Fons Potters (D66), Mark du Maine (VVD), Dani Smith (SP) en Rutger Jans (CDA).  

Het eerste debat gaat over het onderwerp ‘woningbouw’. De lokale partijen geven hun visie over op welke locatie er huizen gebouwd zouden moeten worden en in welke prijsklassen dit gerealiseerd zou moeten worden.

Rutger Jans (CDA) voert tijdens het slotdebat aan dat de sociale woningbouw in Vught op de nullijn zit. Er is een tekort van 160 sociale woningen en in Vught is er tevens sprake van een wachtlijst van 10 jaar. Er had volgens Rutger al veel eerder een inhaalslag gemaakt moeten worden op het gebied van woningbouw. Er had kleiner gebouwd kunnen worden, dan was de huisvestigingsproblematiek al van de baan geweest. Rutger heeft de indruk dat de VVD toewerkt naar een dorp met alleen maar dure villa’s, waardoor starters, jongeren en senioren geen kans meer hebben om nog in Vught te blijven. Vught zal dan volgens Rutger een ‘eenzijdig’ dorp worden. Rutger is zeer terughoudend in het bouwen van huizen in het buitengebied. Hij wil eerst de mogelijkheden bekijken voor het bouwen binnen de dorpen. 

Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen) geeft aan dat er de laatste jaren in Vught meer sociale woningen gebouwd zijn dan feitelijk nodig was. Ze is wel van mening dat nu de vraag naar sociale woningbouw gestegen is, daar wel op geanticipeerd moet worden. Bregje ziet in het buitengebied wel kansrijke mogelijkheden om woningbouw te realiseren. Ze wil ook kijken of het mogelijk is om, in bijvoorbeeld Cromvoirt, een klein wijkje tegen de bebouwde kom aan te bouwen. 

Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks) is van mening dat er al veel sociale huurwoningen gebouwd zijn, maar wil wel erkennen dat er wellicht te weinig is gebouwd. Hij ziet graag dat de betaalbare woningen die gebouwd worden, niet alleen betaalbaar zijn voor de eerste koper, maar ook voor kopers daarna. Toine ziet mogelijkheden van bouwen op diverse plekken in Vught, maar ook in Helvoirt. Hij vindt het omvormen van bestaand vastgoed, zoals lege bedrijfspanden of gebouwen, een goed plan om de woningmarkt te stimuleren. 

Fons Potters (D66) pleit voor 1000 extra woningen. Hij ziet graag dat er voor de groep ‘jongeren’ gebouwd wordt en dat dit kleinere woningen worden in vooral bestaande gebouwen. Hij denkt hierbij aan Voorburg, waar veel gebouwen leeg staan. Hij wil onderzocht hebben welke plekken in Vught nog beschikbaar en geschikt zijn voor woningbouw en wil qua bouwen wel binnen de bebouwde kom blijven. Hij wil geen wildgroei en geen grote villa’s. 

Dani Smith (SP) geeft aan dat de huur in Vught duurder is geworden. De zogenaamde betaalbare woningen zijn uiteindelijk voor niemand betaalbaar. De huidige coalitie heeft volgens Dani alleen maar uitgevoerd wat er al op papier stond, hij doelt hiermee op de Grote Zeeheldenbuurt, maar zij hebben volgens hem verder zelf niets gerealiseerd. Hij wil geen dorp waar alleen nog maar rijke mensen wonen. Als er in het buitengebied gebouwd gaat worden, wil hij eerst onderzocht hebben waar er vraag naar is en pas dan alle mogelijkheden bekijken. 

Mark du Maine (VVD) vindt dat er veel meer sociale koopwoningen gebouwd moeten worden voor starters en voor senioren, zodat deze laatste groep ook doorstroomt. Hij is wel van mening dat er niet alleen maar goedkope woningen gebouwd kunnen worden, omdat er dan niets verdiend wordt en die verdiensten zijn juist nodig om de eigen voorzieningen in stand te kunnen houden. Hij wil met de Charlotte van Beuningenstichting kijken of duurdere woningen omgebouwd kunnen worden naar goedkopere woningen. Hij vindt dat Vught een dorp moet zijn voor iedereen en niet alleen voor rijke mensen.  

Presentatie: Peter Corvers, Erik Overman en Berry van de Water.
Techniek: Ralph van Dongen en Ludo Servais.

Luister hier naar het volledige debat, geleid door NOVO3 tussen de lokale partijen over het onderwerp ‘woningbouw’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in