Vaststelling visie Wonen in het buitengebied was een van de agendapunten die in de commissievergadering van 15 september besproken werd. Uiteindelijk was dit aan het eind van de vergadering – los van wat huishoudelijke punten – ook het enige punt wat afgerond werd.
Veertien insprekers
Het onderwerp leeft bij de Vughtse bevolking. Maar liefst 14 insprekers hadden zich aangemeld en kregen volgens afspraak van de voorzitter maximaal 4 minuten spreektijd. De eerste inspreker beëindigde zijn betoog na 9 minuten en maar weinig insprekers bleven binnen de afgesproken 4 minuten.
Zorgen door insprekers werden o.a. geuit over gemaakte afspraken met de voormalige gemeente Haaren waar Helvoirt destijds onder viel. Het betreft afspraken die, aldus de insprekers, in de voorgestelde conceptvisie als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Daarom was een van de insprekers ook van mening dat de voorliggende visie gewijzigd vastgesteld moet worden.
Biodiversiteit vraagt maatwerk
Een van de insprekers kaartte de biodiversiteit aan van een gebied en stelde dat in de landgoederenzone niet gebouwd mag worden en stelde ook voor het gebied te gebruiken voor de natuurcompensatie en/of retentiebekkens.
Vigerende woonvisie dwingt mogelijk tot bouwen in buitengebied
De politiek worstelde ook met de visie. De term broddelwerk viel te beluisteren bij een van de partijen . Een andere partij stelde de retorische vraag: “waar ga je als partij mee akkoord als de visie wordt vastgesteld?”
Ook werd verwezen naar de door de raad vastgestelde woonvisie, waarin afgesproken is dat voor 2030 in Vught 2000 woningen gerealiseerd worden en dat deze voorliggende visie onderdeel uitmaakt van de Woonvisie; en er dus ook gekeken moet worden naar het bouwen in het buitengebied.
Onzekerheid over respecteren gemaakte toezeggingen
Tevens waren diverse partijen het er over eens dat er insprekers waren die geen enkel bericht hadden ontvangen van de gemeente terwijl de inbreng van een andere inspreker tot gevolg had dat de visie was aangepast.
Wethouder: complexe materie
Verantwoordelijk wethouder Vos probeerde de commissie ervan te overtuigen hoe complex onderhavige materie is. Vraag is hoe gemaakte afspraken met diverse inwoners uit de voormalige gemeente Haaren alsnog in stand kunnen worden gehouden. Daarover is zij in overleg met de provincie. Maar individuele casussen gaat zij niet openbaar bespreken in de vergadering.
Storend in de discussie en wat veel tijd vergde was de herhaling van zetten die partijen in het overleg naar voren brachten en waar de voorzitter terecht een opmerking over maakte.