Home Wonen & werken Buren van harte welkom op Landgoed Zionsburg

Buren van harte welkom op Landgoed Zionsburg

Afgelopen zaterdag heeft in Vught de onthulling plaatsgevonden van de gerestaureerde poort van landgoed Zionsburg, recht tegenover de Lambertustoren.
Vervolgens werden genodigden en naaste buren van Zionsburg geïnformeerd over de toekomst van het landhuis en het landgoed Zionsburg.

Monumentale toegangspoort in originele staat hersteld


Toegangspoort in originele staat hersteld

Met de onthulling door mevrouw Angelina Aghina (naaste familie van Ewald Marggraff) van een natuurgetrouwe kopie van de monumentale toegangspoort is een belangrijke stap gezet in de herbouw van rijksmonument landhuis Zionsburg. De poort vormt de toegang tot het landgoed, waarvan het bijbehorende park ook weer in originele staat wordt hersteld.

Toekomstige bestemming Zionsburg

Als de werkzaamheden naar verwachting eind 2022 zijn voltooid, wordt het landhuis op initiatief van de naaste familieleden van Ewald Marggraff een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar en hun familieleden/verzorgers. Hiervoor wordt de komende tijd de zelfstandige Stichting Vakantieweek Zionsburg opgericht. Deze stichting wordt in de oprichtings- en beginfase gefaciliteerd door de Marggraff Stichting. Ook kan deze stichting gebruik maken van de kennis van en samenwerken met Villa Pardoes. De vorderingen van de werkzaamheden zijn te volgen op www.vakantieweekzionsburg.nl.

Landhuis Zionsburg nog twee jaar in de stijgers

Het landhuis is in 1882 gebouwd in opdracht van de familie Marggraff die het landgoed kort daarvoor in bezit had gekregen. Het landhuis is gebouwd in neorenaissance-stijl. Enkele jaren nadat het landhuis, het koetshuis en de kas voltooid waren, is de tuin omgevormd tot een park met exotische bomen en een gestrekte vijver in natuurlijke opzet.
Het ontwerp van Zionsburg is van Charles Stracké. Deze Bossche bouwmeester kreeg daarbij hulp van architect J.J. van Nieukerken en beeldhouwer Jean Theodore Stracké. Laatstgenoemde ontwierp ook de kenmerkende tuinbanken en beelden.
Helaas werd landhuis Zionsburg bij een dramatische brand in 2003 grotendeels verwoest.
De Marggraff Stichting heeft in 2019 een begin gemaakt met de herbouw van Zionsburg.

Jan Pommer, vicevoorzitter Marggraffstichting


Bezoekers kregen van Jan Pommer, vicevoorzitter van de Marggraffstichting en oud-burgemeester van Sint-Michielsgestel, te horen dat naar verwachting de renovatie van het het landhuis in het najaar van 2022 gereed zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in