Home Wonen & werken Bewoners tiny houses Klein Groenrijk in Cromvoirt warm ontvangen

Bewoners tiny houses Klein Groenrijk in Cromvoirt warm ontvangen

Sinds een week of drie bewonen Pascale van Zandvliet en Wim Nomen een van de nu aanwezige tiny houses in Klein Groenrijk in Cromvoirt. Zij waren zaterdag in Blikveld om over hun ervaringen te spreken. Het plan Klein Groenrijk omvat vijf tiny houses, waarvan er nu vier geplaatst zijn: het vijfde komt over een paar maanden.

Waar ligt Klein Groenrijk eigenlijk? Het ligt aan de Hoge Akker in Cromvoirt, waar ‘vroeger’ een ‘heel’ sportveld lag achter ‘The Battle Axe’. Een zandpad scheidt het ‘woonakker’ van het voedselbos dat bij het complex hoort. Dat sportveld was aanvankelijk nogal een ‘dingetje’. De toen nog toekomstige bewoners hadden het belang van dat veld voor Cromvoirt aanvankelijk onderschat. Maar er is nu een werkgroep die de invulling van het overgebleven sportveldgedeelte nu vorm wil gaan geven. De bewoners van de tiny houses zoeken vooral ook verbinding met de natuur en met elkaar, inclusief de Cromvoirtse gemeenschap. Ze voelen zich welkom in het dorp en het feit dat hen bijvoorbeeld wat aanvulling wordt aangeboden voor het voedselbos, geeft al aan dan zij zich zeer geaccepteerd voelen.

De huisjes – van zo’n 40 m2 – staan op grond van de gemeente, het voedselbos is particulier bezit. De huisjesbewoners hebben een huurcontract dat tien jaar geldig is. Daarna moet de huisjes weer ‘ingepakt’ worden. In de huidige fase is het terrein nog niet helmaal klaar, waardoor in natte tijden soms een aanslag gepleegd wordt op het doorgaans zonnige humeur van de eerste bewoners van dit complex. Die bewoners hebben allemaal wel moeten investeren, ook in de publieke voorzieningen en in het voedselbos, hoewel dat laatste zeer ‘low budget’ is gebeurd door de over’planting’ van al gereserveerde boompjes en fruitboompjes. In onderstaand geluidsfragment kunt het hele interview terugluisteren.

Presentatoren: Berry van de Water en Ans de Man.
Techniek: Maurice van der Vliet.
Editor: Ralph van Dongen.

Interview met Pascale van Zandvliet en Wim Nomen.