Home Verkiezingen Woningbouwplan PvdA-GroenLinks: “Zo zorgen wij voor meer betaalbare woningen”

Woningbouwplan PvdA-GroenLinks: “Zo zorgen wij voor meer betaalbare woningen”

De komende vijf jaar wil PvdA-GroenLinks minimaal 250 sociale huurwoningen en 500 betaalbare koopwoningen bouwen in Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Om de acute woonnood te slechten, wil de partij binnen een half jaar minimaal 25 tijdelijke wooneenheden plaatsen en ruimtes aanwijzen voor zelfbouwers. In het eigen woningbouwplan toont PvdA-GroenLinks hoe ze betaalbare woningen wil gaan realiseren en hoe de partij wonen betaalbaar wil houden. Lijsttrekker Toine van de Ven: “Wij willen meer regie op de woningmarkt en de marktwerking terugdringen. PvdA-GroenLinks gaat ervoor wonen betaalbaar te maken én te houden!”

Eigen woningbouwplan
Woningbouw is altijd een van de hete hangijzers in de Vughtse politiek. PvdA-GroenLinks presenteert daarom een eigen plan met maatregelen om te laten zien hoe ze betaalbaar wonen wil realiseren. In dit plan staan maatregelen om o.a. direct tijdelijke woningen toe te voegen, bouwprojecten te versnellen en meer grip te krijgen op de woningmarkt. Ook circulair en energieneutraal bouwen staat hoog in het vaandel.

Ambitie: minimaal 50% betaalbaar
De huidige coalitieafspraak is om 40% van de nieuwbouw betaalbaar te bouwen. Dankzij deze zogenaamde ‘40-40-20 afspraak’ zijn de afgelopen jaar al veel betaalbare koopwoningen toegevoegd aan het bouwprogramma. “Wij hebben de bouw van vooral dure villa’s gestopt. Er staan nu meer betaalbare koopwoningen in de bouwplanning als ooit tevoren”, aldus Van de Ven. Maar het is nog niet voldoende voor PvdA-GroenLinks. De komende vijf jaar wil de partij minimaal 50% van alle nieuwbouw realiseren in het betaalbare segment. Dat zijn sociale huurwoningen of koopwoningen tot maximaal €250.000 of starterswoningen van maximaal €220.000.

Waar zijn die betaalbare woningen?
Ondanks de coalitiedeelname van PvdA-GroenLinks, was er de afgelopen twee jaar nog veel gedoe in Vught over dure woningen en schimmige constructies. “Dat klopt”, stelt Van de Ven. “En soms ook terecht. Maar in al die gevallen ging het om projecten waarbij al contracten waren getekend vóór juni 2018. Bijvoorbeeld De Braacken, Schoonveld, Isabellaveld. Juist daarom zijn vorig jaar betere, harde afspraken gemaakt over nieuwbouw. Eerlijker en transparanter, mede dankzij PvdA-GroenLinks. Deze afspraken gelden voor alle betaalbare woningen die nu nieuw in de planning zijn opgenomen. Want Van de Ven is zich ervan bewust dat de woningen er nog niet zijn. “Het succes van PvdA-GroenLinks is te zien in de bouwplanning. Tientallen betaalbare woningen bij o.a. De Wieken, De Baarzen en het terrein JMJ. Maar nu moeten deze woningen ook echt gebouwd worden, zodat mensen er fijn kunnen wonen. Wij zorgen daarvoor.”

Direct starten met (circulair) bouwen
Van bouwplan tot oplevering komen, duurt vaak lang. PvdA-GroenLinks zet extra in op het versnellen van reguliere bouwprojecten, maar ook op het bieden van extra ruimte voor tijdelijke woningen en ‘tiny houses’. Daarbij denkt de partij aan locaties zoals het Isabellaveld, Voorburg en de oude gemeentewerf in Helvoirt. Ook wil de partij mogelijkheden uitwerken om (tijdelijk) natuurinclusief wonen mogelijk te maken bij stoppende boeren en bedrijven. Daarmee ontstaan er financiële middelen voor de ondernemers, kan extra natuur worden gerealiseerd en wordt verrommeling van het buitengebied voorkomen. Van de Ven: “Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Een stem op PvdA-GroenLinks is een garantie op meer betaalbaar wonen en circulair bouwen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in