Home Algemeen Ambities genoeg bij nieuwkomers voor Vughtse politiek

Ambities genoeg bij nieuwkomers voor Vughtse politiek

Blikveld sprak zaterdag met twee nieuwkomers op de kandidatenlijsten van SP en Gemeentebelangen: Han Linders (derde plek) en Martien Vromans (vijfde).

Linders (74) is werkzaam geweest in de hulpverlening, onder meer bij de kinderbescherming, zes jaar als groepsleider en ook op Herlaarhof. Na zijn pensionering is Linders nu tien jaar postbezorger in Vught.

Hij voelt zich het meest betrokken bij de SP boven andere partijen. “In Vught zijn 300 kinderen die leven in armoede, in het rijke Vught. Het kon niet anders of ik moest bij de SP terecht komen. De SP is op een hele sociale manier met dingen bezig.“ Linders denkt dat zijn ervaring in de zorg en zijn werk met kinderen hem van pas kan komen bij zijn toekomstige politieke werk als hij in de raad zou komen.

De bovenste twee van de kandidatenlijst van de SP, Dani Smith en Ayah Yacoub, beiden 22 jaar, zijn, evenals Linders, nieuwkomers in de Vughtse politiek. “Deze jonge mensen moeten het van ons gaan overnemen. Dat gaan deze twee doen, het zijn studenten en zeer gedreven.” Over het gebrek aan ervaring en kennis in de top van de kandidatenlijst van de SP zegt hij: “Ik heb zelf ook geen ervaring in de politiek. Maar Henri Swinkels en Sjoerd Janssen ondersteunen ons.”

Han Linders acht de kans ‘redelijk’ dat de SP drie zetels haalt. In dat geval komt hij in de nieuwe gemeenteraad.   

CDA-wethouder Martien Vromans (60), opgegroeid in Cromvoirt, geeft in het gesprek in Blikveld aan het liefst wethouder te worden na de verkiezingen dan als raadslid door te gaan. “Ik denk dat je vanuit de bestuurdersrol het best zaken in beweging kunt zetten.”

Vromans maakte deze zomer bekend over te stappen naar Gemeentebelangen waar de kans om wethouder te worden groter is dan bij het CDA dat nu één raadszetel heeft. Op de kritiek vanuit de Haarense en Vughtse politiek over die overstap (onder meer: “Vromans stelt persoonlijke belangen boven politieke belangen”) zegt hij: “ik begrijp die kritiek, maar ik ga niet voor mijn eigen belang maar voor het belang van de gemeenschap.” Vromans denkt “vanuit een lokale partij zonder ruggespraak met landelijke lijnen” het meest te kunnen betekenen.

De Haarense wethouder zegt desgevraagd dat over een eventueel wethouderschap met Gemeentebelangen geen afspraken zijn gemaakt. “Er zijn meer kandidaten. En laten we eerst maar eens gaan stemmen.”   

Vromans sluit een plek in de toekomstige gemeenteraad niet uit als hij geen wethouder zou worden: “Als er heel veel mensen vanuit Helvoirt mij vanuit de voorkeur in de raad zetten dan moet je heel sterk in je schoenen staan om te zeggen: je gaat niet als raadslid door.”

Beluister hieronder het interview.

Presentatie Berry van de Water en Peter Corvers – techniek Ralph van Dongen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in