In het bestuursakkoord heeft de coalitie opgenomen een lobby te starten naar een station in Helvoirt. De gemeente heeft hiervoor een bureau verzocht een onderzoek naar de haalbaarheid daarvan in te stellen. Uit onderzoek blijkt dat de vervoerswaarde zeer beperkt is en dat vanuit ruimtelijke ontwikkeling ook geen hogere vervoerwaarde te verwachten is. Een station lijkt daarmee niet wenselijk.
In een raadsinformatiebrief van november 2022 werd de raad geïnformeerd over de uitkomsten van de verkenning treinstation Helvoirt. De conclusie was dat de bereikbaarheid van Helvoirt per openbaar vervoer weliswaar beperkt is en om verbetering vraagt, maar dat een treinstation niet doelmatig is. En een lobby daarvoor werd niet als kansrijk ervaren. Investeren in een Helvoirts station en aanpassing van de dienstregeling, lijken dan ook niet realistisch.
In het onderzoek is ook gekeken naar de potentie van een lightrailtrein over het bestaande spoor. Het rijden van lightrailtreinen op het bestaande spoor – bestemd voor de reguliere (heavy) treinen – zal evengoed in de dienstregeling van de NS ingepast moeten worden en vraagt om een station in Helvoirt. Daarbij blijkt dat de kosten zelfs hoger liggen – veroorzaakt door het onderhoud – omdat het inzetgebied van deze lightrailtreinen beperkt is.
Een lightrailtrein op een eigen spoor laten rijden betekent een enorme investering. Een goed functionerend lightrailsysteem vraagt om hoge frequenties en een groot aantal reizigers wat niet past bij de ontsluitingsvraag van Helvoirt en nabijgelegen plaatsen. De vervoersvraag van Helvoirt en omliggende plaatsen is ten opzichte van de investerings- en exploitatiekosten te laag. De kosten liggen al snel op € 440 miljoen aan investeringskosten en € 7,5 miljoen aan exploitatiekosten.
Het college van B&W conformeert zich aan het onderzoek en ziet dat een lobby naar een lightrailtrein niet kansrijk is. Eerder was dus al geconstateerd dat een onderzoek naar een treinstation niet zinvol was.
Door de provincie wordt ingezet op Hoogwaardig Openbaar Vervoeren Mobility as a service. Dit betreft busverbindingen, buurtbussen en openbaar vervoer op afroep. Het college wil door het realiseren van aantrekkelijkere haltes, bijvoorbeeld door middel van goede fiets- en wachtvoorzieningen, het aanbod en de bereikbaarheid van Helvoirt met het openbaar vervoer verbeteren.