Home Verkeer & vervoer Buurtbus blijft voorlopig nog binnen!

Buurtbus blijft voorlopig nog binnen!

Helaas kan en mag de buurtbus nog steeds niet rijden en een schrale troost is dat alle buurtbussen in Nederland niet rijden. In de provincie Noord-Brabant staan alleen al 75 buurtbussen (bij 53 buurtbusverenigingen) stil en staan ongeveer 1100 vrijwillige chauffeurs op non-actief. De cruciale vraag is, hoelang gaat dit duren?

Zoals bekend heeft de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) de zogenaamde spat/kuchschermen afgekeurd en is een verder onderzoek naar deze schermen doorgeschoven naar TNO. Daarbij is ook de opdracht gekomen om te onderzoeken hoe de doorstroomventilatie in de buurtbussen beter geregeld kan worden. Let wel, de buurtbus heeft maar een deur die open kan voor een doorstroomventilatie; bij de grote bus gaan tijdens elke stop alle deuren open voor een doorstroomventilatie.
Medio oktober worden de eerste resultaten verwacht en dan is het nog de vraag of alles voldoet aan de normen en eisen.

Het is dus onduidelijk hoelang de buurtbussen nog aan de kant blijven staan. Vervoerder Arriva heeft onderzoek laten doen naar wat er nodig is om de bussen weer te laten rijden. Het is nu wachten op TNO. Het onderzoeksinstituut moet nog antwoord geven op de vraag hoe met kuchschermen en ventilatie aan alle eisen kan worden voldaan voor zowel chauffeurs als passagiers. Die resultaten worden eind september verwacht.

Bij een mogelijke goedkeuring moeten de aanpassingen nog in alle buurtbussen worden ingebouwd en voor je het weet ben je weer 2 tot 3 maanden verder. Met andere woorden, het duurt zeker tot het einde van dit jaar en mogelijk tot het begin van 2021.

Nu de buurtbussen voorlopig niet rijden, kunnen ouderen in Brabant gebruikmaken van de regiotaxi. Dat doen ze met het Wmo-tarief, dat ongeveer gelijk staat aan het ov-tarief. De afspraak geldt in elk geval tot en met 1 oktober, meldt Arriva.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in