De verbreking van het Nederlands record op de 400 meter horden van Harry Schulting (48.44 sec) door Nick Smidt (48.36 sec) doet Harry Schulting niet zoveel. Het mocht na 44 jaar ook wel, zeker tegen de achtergrond van de totaal andere omstandigheden waaronder tegenwoordig topsport mogelijk wordt gemaakt. In Blikveld keek Harry terug op zijn topsporttijd en de omstandigheden waar hij toen mee te maken had.
Die tijd van toen was niet zomaar een tijd. In 1979 was dat de vijfde tijd aller tijden en dat was ook de tijd van de fameuze hordenlopers Harald Schmidt en Edwin Moses. Daar heeft hij mee rondgetrokken over de wereld. Die recordtijd van Harry werd gelopen tijdens de Universiade in Mexico. In die tijd was dat net als de Olympische Spelen een wedstrijd die om de vier keer gehouden werd. De WK-atletiek bestond toen eenvoudig niet en de EK-atletiek vond ook niet elk jaar plaats.
Elke vergelijking met nu in de topsport atletiek gaat mank. Niet alleen zijn er allerlei materiële zaken zoals schoeisel, banen etc. sterk verbeterd, maar ook de manier waarop de topsporters aan hun inkomen moesten komen. Begin jaren tachtig is een begin gemaakt met de professionalisering van de atletiek. Voorheen was er voor de sporters vooral een onkostenvergoeding voorhanden omdat geen prijzengeld was toegestaan. Harry kreeg in die tijd steun van het NOC/NSF en had een studiebeurs. En pas later een contract bij het toen opgang makende schoenmerk Adidas.
In het interview dat u hieronder kunt terugluisteren komt de ophef aan de orde die ontstond tijdens de Olympische Spelen in Moskou 1980 toen Harry niet de prestatie leverde die hij ook zelf in gedachten had: een medaille. Hij haalde de finale niet en daar kwam veel commentaar op. Achteraf bleek dat hij met een nierbekkenontsteking gelopen had. Hij heeft het ook nog over het Nederlands record dat 33 jaar overeind is blijven staan: de ploeg van de 4 x 400m vlak, waar Harry ook deel van uitmaakte.
Harry Schulting is nog steeds zeer betrokken bij Prins Hendrik. Hij houdt zich nu bezig met de elektronische tijdwaarneming. Als trainer is hij in 2008 gestopt en hoe en waar hij allemaal reacties van krijgt na het ‘verlies’ van zijn record kunt u eveneens in het interview horen.
Presentatoren : Berry van de Water en Ans de Man.
Techniek : Maurice van der Vliet.
Editor: Ralph van Dongen.