Home Sport & recreatie Uniek Sporten Paraloop, nieuw onderdeel bij 48ste Riemersma Leasing Kangoeroeloop

Uniek Sporten Paraloop, nieuw onderdeel bij 48ste Riemersma Leasing Kangoeroeloop

Racerunner Juul van den Brink (links) deed vorig jaar met zijn trainster Carolien Wellen al mee aan de Riemersma Leasing Kangoeroeloop. (Foto: Rob Janssen)

De Riemersma Leasing Kangoeroeloop mag dit jaar dan al voor de 48ste keer geworden georganiseerd op Tweede Kerstdag: dat wil niét zeggen dat de recreatieve loop van sportclub Prins Hendrik zich niet ontwikkelt. Na de toevoeging van een Kidsrun vorig jaar maakt dit jaar wederom een onderdeel zijn opwachting op het programma. Dat is de ‘Uniek Sporten Paraloop’, die nog maar eens extra onderstreept dat de Kangoeroeloop écht voor iedereen toegankelijk is.

Het idee stond eigenlijk al langer op het lijstje van Prins Hendrik: om de Kangoeroeloop voor een nóg breder publiek toegankelijk te maken. Zo liepen er al eerder deelnemers met een visuele beperkingen mee, samen met hun Running Blind buddy. En vorig jaar verschenen ineens twee heuse Racerunners aan de start voor de 7,5 kilometer: PH-trainster Carolien Wellen en haar pupil Juul van den Brink (16) uit Heesch. Zij voltooiden hun afstand met succes maar “het was wel wat lastig, met de Racerunner door het zand”, zo blikt Juul terug. “Een parcours over de verharde weg is toch makkelijker.” Dat parcours komt er dit jaar, met dank aan ontvangen subsidies van zowel de Provincie Noord-Brabant als de Gemeente Vught. Daarmee kan Prins Hendrik de basis leggen voor de Uniek Sporten Paraloop, die openstaat voor deelnemers met wat voor beperking dan ook.

3,5 kilometer
Die Uniek Sporten Paraloop voert over een parcours van 3,5 kilometer. Start en finish zijn op de atletiekbaan op het Stadhouderspark. Voorzitter Rien van Haperen van Prins Hendrik is enthousiast: “Vorig jaar hadden we de Kidsrun, nu de Paraloop erbij. Die voegen iets toe aan de Kangoeroeloop, zoals die altijd geweest is. Hiermee laten we zien dat je óók met een beperking aan zo’n massaal evenement mee kunt doen.” De Kangoeroeloop trekt jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 deelnemers. Prins Hendrik toont met de nieuwe toevoeging weer nadrukkelijk aan dat de vereniging zich bewust is van zijn maatschappelijke functie. Niet voor niets kent de afdeling Special Sports van de vereniging al trainingsgroepen voor Racerunners, Running Blind én voor sporters met niet-aangeboren hersenletsel. In die groepen kunnen geïnteresseerden ook in de weken vóóraf komen oefenen voor de Kangoeroeloop.

Deelname gratis
Deelname aan de Uniek Sporten Paraloop is helemaal gratis! De organisatie hoopt op tweede kerstdag een groot peloton deelnemers aan de start te krijgen. Dat hoeven dus niet alleen Racerunners te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook lopers met ernstig overgewicht zijn. Iedereen bepaalt zijn of haar eigen tempo. De start is om 13.30 uur, gewoon tussen de start van de 5, 7,5, 12 en 15 kilometer van de reguliere Kangoeroeloop. Juul van den Brink is zeker van de partij: “Ik hoop dat er veel mensen meedoen. Probeer het maar eens een keer en kijk wat je ervan vindt. Ik moest er óók aan wennen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in