Home Blikveld Marc van der Bruggen loopt de alternatieve vierdaagse in Vught.

Marc van der Bruggen loopt de alternatieve vierdaagse in Vught.

Zoals verwacht ging dit jaar de Nijmeegse vierdaagse niet door. Wij spraken hierover in Blikveld met Marc van der Bruggen. Normaal gesproken traint Marc 500 á 600 kilometer voorafgaande aan de vierdaagse in juli. Wandelen is een sport waarbij je veel in de natuur bent en je hoofd leeg maakt. Vanaf januari loopt Marc tochten van 20 kilometer en richting de vierdaagse in juli loopt dat op tot tochten van 50 kilometer.

Vanuit de organisatie van de Nijmeegse vierdaagse en de wandelbond is er dit jaar als alternatief een app ontwikkeld. Je kon je naast de normale 30, 40 of 50 kilometer ook voor 10 en 20 kilometer inschrijven. Je moest je registreren middels de app en liep dan het opgegeven aantal kilometers. Als je dit vier dagen had gedaan kreeg je een herinneringsmedaille. De route mocht je zelf bepalen. Als je maar de kilometers liep die je had opgegeven. 

De training loopt Marc vaak alleen en soms ook met anderen, waaronder zijn kinderen. De vierdaagse loopt hij samen met sportwethouder Toine van de Ven. In alle vroegte rijden zij dan naar Nijmegen om in een mooie ambiance vier dagen te wandelen. Ieder doet dat in zijn eigen tempo.

Bas Buitenman heeft hier in Vught vier routes uitgezet met behulp van Toine, Marie-Helene Andriessen en Marc. In Vught liepen ongeveer 15 man mee. Met 10 man is er elke dag gestart bij café Oud Zuid. Anderen liepen op andere tijdstippen de routes. Er werd op vrijdagmiddag wel gezamenlijk gefinisht bij café Oud Zuid met gelijk daarop de Vughtse blarenbabbel, in plaats van op de zaterdagmiddag. Marc heeft zelf weinig of geen last van blaren. Zijn schoenen zijn in de loop van de jaren een stuk lichter geworden en zoals Marc zegt: “ze zitten als pantoffeltjes.” Zonder training zou je de vierdaagse wel kunnen lopen, maar met training herstellen je voeten aanzienlijk sneller dan wanneer je niet traint. Extra andere trainingen heeft Marc niet nodig, daar hij met zijn werkzaamheden al genoeg conditie opbouwt. Eten tijdens de vierdaagse bestaat uit een goed ontbijt en krentenbollen en bananen onderweg.

En nu maar hopen dat volgend jaar de blarenbabbel op zaterdag is, want dan zijn de Nijmeegse vierdaagse doorgegaan.

Presentatie Berry van de Water en Erik Overman
Techniek: Ludo Servais.

Beluister hier het interview met Marc van der Bruggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in