De schaatsbaan komt dit jaar voor de 12e keer terug in Vught. De beoogde locatie van dit jaar: het Reeburgpark in Vught. Maar daar is niet iedereen blij mee.
Midden in het Reeburgpark, dat is waar de ijsbaan moet komen, wijst Christian Tomassen, voorzitter van Stichting IJsbaan Vught. “Het lijkt ons echt prachtig om hier de ijsbaan te kunnen organiseren. Het is echt een heel sfeervolle plek, moet je je voorstellen hoe dat er in de winter uit zou zien.”
(Tekst loopt verder onder de video.)
De ijsbaan heeft al een aantal keer moeten verhuizen. Eerdere locaties waren op het Marktveld en bij het postkantoor. “Alleen is het nu zo dat er voor ons echt geen geschikte plek meer is in het centrum”, legt Tomassen uit. “Ook daarom zou deze plek geschikt zijn. Dichtbij het centrum, maar toch genoeg ruimte.”
Zorgen van omwonenden
Niet iedereen is blij met de keuze voor het Reeburgpark. Dat blijkt ook uit een brief die onder omwonenden is verspreid, die in handen is van Dtv Nieuws. In de brief worden zorgen geuit over het aantal parkeergelegenheden, openings- en sluitingstijden en geluidsoverlast.
Tomassen weet van de zorgen, die ook tijdens een door Stichting IJsbaan georganiseerde bewonersbijeenkomst ter sprake kwamen. “Er waren heel veel mensen die het een heel leuk idee vonden”, vertelt Tomassen. “Helaas waren er ook wat mensen die het liever niet zo zien. Ze maken zich met name zorgen over de parkeergelegenheden en de geluidsoverlast.”
‘Bijzondere biodiversiteit’
Ook natuurorganisatie IVN is niet blij met de keuze voor het Reeburgpark. Zo zou volgens IVN het bestemmingsplan van het park geen ijsbaan toelaten, omdat het een ‘Groen-Park’ betreft. Daarnaast vreest IVN naar eigen zeggen voor energieverspilling van de vriesinstallatie.
Het is een kostbaar oud park, met een bijzondere biodiversiteit (…) Zo’n kunstijsbaan met horeca past daar niet. In het park staan monumentale bomen. Ook overwinteren hier beschermde diersoorten (…). Al dat leven mag niet aangetast worden.
IVN Vught
“We hebben echt ons best gedaan om alle zorgen zoveel mogelijk weg te nemen, van zowel bewoners als van IVN”, stelt Tomassen. “Als organisatie hebben wij ons gewoon aan de regels te houden die de gemeente in de eventuele vergunning op zou stellen. Daar zullen we dan, als het zover komt, samen met de gemeente naar kijken.”
Eventuele pilot
De aanvraag voor de vergunning is inmiddels ingediend, zegt Tomassen: “Daarna gaat er natuurlijk een hele procedure lopen. Er is dan ook nog tijd voor de bewoners om bezwaar te maken, als ze dat zouden willen.” Die aanvraag zal gewoon volgens de ambtelijke procedure getoetst worden, aldus een woordvoerder van de gemeente Vught: “Daar gaat naar gekeken worden. Wel staat het College van B&W positief tegenover het stimuleren van evenementen in de buurt van het centrum. Het zou daarom voor de gemeente een mooie ‘pilot’ zijn, om te zien of er vaker evenementen – mits ze passen in de sfeer van het park – georganiseerd kunnen worden.”
Mocht het hier niet georganiseerd mogen worden, dan hebben we dit jaar helaas geen ijsbaan
Christian Tomassen, voorzitter Stichting IJsbaan Vught
En wat gebeurt er als de vergunning niet goed gekeurd wordt? “Dan hebben we dit jaar geen ijsbaan”, stelt Tomassen. “Het is voor ons als organisatie niet mogelijk om een plan B en een plan C te hebben. Dat is gewoon niet haalbaar, als je kijkt naar factoren als leveranciers en facilitaire voorzieningen.” Desondanks heeft Tomassen goede hoop: “We hebben al niet meer zo veel evenementen in Vught, dus het zou hartstikke leuk zijn. De ijsbaan is daarom een leuke manier om mensen vanuit de hele regio samen te brengen, zeker in de winter.”