De gemeente Vught zet zich sinds 2022 actief in voor het Nationaal Sportakkoord om sport en bewegen voor iedereen toegankelijk te maken. Het Vughts Sport- en Beweegakkoord is in 2023 opnieuw vastgesteld en goedgekeurd door de Vereniging Sport en Gemeenten, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dankzij deze herijking worden projecten gefinancierd en nieuwe initiatieven ondersteund om sportdeelname en inclusiviteit in Vught te bevorderen.
Focus op Toegankelijkheid, inclusie en diversiteit in de Sport
De herijking van het Vughts Sport- en Beweegakkoord sluit aan bij het Nationale Sportakkoord II en zijn drie kernambities:
Een stevig fundament: Verbeteren van sportvoorwaarden en -plezier.
Meer betekenis: Vergroten van de maatschappelijke waarde van sport.
Groter bereik: Meer mensen betrekken bij sport zoals deelnemer, vrijwilliger of toeschouwer.
Initiatieven voor 2024 en verder: Bewegen voor gezondheid en inclusie.
In samenwerking met lokale sportaanbieders en maatschappelijke partners gaat de gemeente diverse projecten realiseren, waaronder ‘Bewustwordingscampagne inclusiviteit en diversiteit’:
Gericht op het versterken van bewustzijn binnen sportverenigingen over inclusie en diversiteit. Een vernieuwde campagne wordt ontwikkeld om dit thema in verenigingen breed onder de aandacht te brengen.
Uniek actief
Een informatief boekje met een breed scala aan activiteiten voor speciale doelgroepen binnen de gemeente. De feestelijke lancering van het boekje was op 1 juni tijdens de Special Sport Dag en is specifiek gericht op het bereiken van deze doelgroepen.
Beweegtraject Obesitas, Iedereen kan Meedoen 2.0, en de Vughtse Diabetes Challenge: Initiatieven om mensen met beginnende obesitas, diabetes of een beperking te ondersteunen in sport en beweging. Deze projecten worden in samenwerking met zorgverleners en sportverenigingen uitgevoerd, zij dragen bij aan een groter bereik en verbeterde gezondheid van de inwoners van Vught.
Sociale veiligheid en ondersteuning voor verenigingen
In 2024 werkte men ook aan een veilige en inclusieve sportomgeving, ondersteund door het ‘4 V’s’ beleid: Verenigingsbrede gedragscode, Vertrouwenscontactpersonen, gratis VOG-regeling, en gekwalificeerde trainer-coaches. Projectcoördinatoren staan verenigingen bij om deze richtlijnen effectief te implementeren, waardoor sociaal veilige sportomgevingen voor iedereen ontstaan.
Toekomstperspectief
In november wordt een nieuw projectbudget beschikbaar gesteld. Voor de eerste keer kunnen ook ondernemende sportaanbieders projectvoorstellen indienen. Meer informatie over het Vughts Sport- en Beweegakkoord, de kopgroep en projectmogelijkheden is te vinden via de website www.ssnb.nl/vught/sportakkoord.