Home Sport & recreatie Frans Paymans over zijn boek: ‘Het is een wedstrijd’

Frans Paymans over zijn boek: ‘Het is een wedstrijd’

Voormalige profvoetballer Frans Paymans neemt de lezer mee in zijn 60-jarige leven, waarin er veel wedstrijden te winnen en te verliezen waren, maar waarvan hij de twee belangrijkste wedstrijden zeker moest zien te (over)winnen! En die twee wedstrijden heeft hij op zijn naam geschreven, want Frans is “tot twéé keer toe genezen van kanker”. Hij heeft op 30 juli 2020 de leeftijd van 60 jaar mogen bereiken en dat was voor Frans allesbehalve vanzelfsprekend.

Frans heeft een bewogen leven achter de rug. Een leven vol mooie momenten, maar ook een leven waarin hij, naar eigen zeggen, verkeerde keuzes maakte. Eén keuze waarvan hij zelf vindt dat het mooie dingen heeft opgeleverd, maar welke keuze hij nóóit meer zou maken, was het starten van een café in Vught. Zijn leven als kastelein in het Vughtse café ‘Het Klaverblad’ heeft niet lang geduurd, want het voetballeven trok tóch harder aan hem dan de klinkende glazen. Frans hees zich weer snel in een voetbaltenue en sloot voor de tweede keer in zijn leven een contract af met NEC. Een mooie anekdote uit die tijd is de zaterdagavond vóór de wedstrijd tussen NEC en Feijenoord, waarin Frans besloot om zelf zijn kapotte voetbalschoenen te repareren met naald en draad. Frans bleek niet voor schoenmaker in de wieg te zijn gelegd, want tijdens de warming-up scheurden zijn schoenen bij het eerste balcontact alweer open en Frans moest de wedstrijd alsnog met twee kapotte schoenen uitspelen. Toch heeft hij die wedstrijd een serieuze poging gedaan om Ruud Gullit tégen te houden én bij te houden, hetgeen hij beiden niet voor elkaar kreeg. Hij kijkt terug op een mooie wedstrijd waarin destijds Johan Cruijff bij Feijenoord speelde en Willem van Hanegem op de bank toekeek en wellicht de kapotte schoenen van Frans niet eens heeft opgemerkt.

In 2011 werd Frans voor de eerste keer ziek. Na een transplantatie van zijn eigen stamcellen werd hij weer beter verklaard. In 2016 werd Frans weer ziek en toen heeft hij van een jonge Amerikaan stamcellen gedoneerd gekregen, waarna hij voor de 2e keer genas. Frans voelt zich momenteel heel gezond en werkt als teamleider op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Hij wandelt en fietst graag. Als Frans de vraag krijgt voorgelegd of hij nog ooit terug in zijn voetbalschoenen stapt, zegt hij: “nee, als ik weer iets ga doen, ga ik volleyballen’. Hoe dan ook: ‘Frans blijft aan de bal”.

Frans draagt het KWF Kankerbestrijding en de Stichting Matchis vanwege hun grote inzet een zeer warm hart toe. Frans is wel van mening dat de Stichting Matchis nog niet de bekendheid geniet die het verdient. Een deel van de opbrengst van het boek van Frans gaat naar voornoemde stichtingen. Frans zou graag zien dat meer mensen zich opgeven als donor en hij vraagt hier ook aandacht voor.

Het boek van Frans is te bestellen via zijn website www.franspaymans.nl. Daarnaast is zijn boek ook te verkrijgen bij de ‘De Gouden Ton’, de slijterij van zijn broer Johan aan de Martinilaan 1 te Vught.

Presentatie: Gerard Postema en Marcel van den Heuvel.

Luister hier naar het volledige interview in het zaterdagmiddag programma ‘Wat Een Weekend’ met Frans Paymans over zijn boek: ‘Het is een wedstrijd’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in