Home Blikveld Vughtse kunstenaar Matthijs Bosman in Blikveld

Vughtse kunstenaar Matthijs Bosman in Blikveld

De Vughtse kunstenaar Matthijs Bosman lichtte in de Blikveld uitzending van 16 januari toe op welke wijze Podium C haar project ‘Bomen over Bomen’ verder vorm en inhoud wil geven. Podium C is een stichting die kunstenaars en vormgevers een rol geeft bij de transitie naar een duurzame samenleving.

Met het project Bomen over Bomen ambieert Podium C om in en om de gemeente Vught meer bomen en struiken te planten. Het betrekken van kunstenaars bij deze ambitie maakt dat deze opdracht op een originele en andere manier bekeken wordt, aldus Matthijs. “Je loopt bij het planten van bomen tegen allerlei obstakels aan, wetten, belangen en een kunstenaar kan op dat moment zeggen ‘ga eens anders kijken’. Vernieuwen en origineel zijn is het vak van de kunstenaar. Ga eens draagvlak creëren, maak dat het leuk wordt om mee te doen”, aldus de projectregisseur bij Podium C. “Denk na over bomenflats, over bomen als drager van verkeersborden of -instructies.”

Het plan is volgens Matthijs Bosman in goede aarde gevallen bij overheden, natuurorganisaties en belangengroepen. “Mensen zijn blij dat we er mee aan de slag zijn. Wijzen ons op zaken als een voorpootrecht dat uit de 18de eeuw stamt. Maar we hebben ook mensen nodig die een stukje van hun eigen land beschikbaar stellen, we moeten de boom weer populair maken bij het grote publiek. Bij het oplossen van een aantal grote problemen van de samenleving hebben we de bomen keihard nodig. Denk aan CO2 opslag, bouwmateriaal. Ook de bureaucratie moeten we op andere gedachten brengen. Er zijn goede praktische redenen om bomen te weigeren, zoals wetten, de regels voor de openbare ruimte, de bekabeling die door bermen geschoten wordt, dat zijn belangen die nu nog voorrang hebben op het planten van bomen. Maar er zijn nóg meer redenen om die praktische redenen te omzeilen en er op een andere manier naar te kijken. Ook daarbij heeft de kunstenaar een rol”.

Als vervolgacties van het project Bomen over Bomen staan dit jaar plantdagen, excursies, discussie bijeenkomsten en ludieke acties gepland. En er wordt ook in financiële zin draagvlak gezocht. We hebben daarvoor een heel bescheiden en realistisch plan neergelegd dat naar de mening van Bosman zo’n honderden, maar misschien wel duizenden, bomen in Vught en omgeving de komende jaren oplevert.

De persoonlijke drijfveer van de kunstenaar Matthijs is om het voor elkaar te krijgen dat mensen, als was het voor het eerst, naar de plantmogelijkheden in hun omgeving kijken en dat beleidsmakers, burgers, grondbezitters met het plan als uitgangspunt uit hun dagelijkse stramien komen en er met ons voor zorgen dat het veel groener wordt in Vught en omgeving.

Presentatie Erik Overman en Peter Corvers.
Techniek Ludo Servais.

Beluister hieronder het interview met Matthijs Bosman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in