Home Algemeen Mobiele stembureaus in Vught

Mobiele stembureaus in Vught

Tijdens Blikveld van zaterdag 15 augustus was Burgemeester Van de Mortel een van de gasten. Tijdens het interview werd onder andere gesproken over Vught als beste woongemeente, de Corona crisis, verkiezingen in verband met de herindeling, de Veiligheidsregio en de Indië herdenking.
De burgemeester was uiteraard trots met het resultaat van het door Elsevier gedane onderzoek naar beste woongemeente in Brabant en dat Vught hier als beste was uitgekomen. “Vught staat landelijk op plek 23 en dat kan alleen maar beter worden als Helvoirt straks opgaat in de nieuwe gemeente Vught” aldus Van de Mortel. Vught scoort hoog op de groene omgeving en de woonvoorzieningen. Dit zijn belangrijke elementen waar mensen naar kijken als die een keuze maken voor een dorp of stad.
“Het Corona virus is de afgelopen weken in Vught rustig gebleven. Er is de laatste 8 weken 1 dode te betreuren geweest en de laatste 4 weken zijn er geen besmettingen geconstateerd in Vught. Cijfermatig doen we het niet slecht maar over de economische wereld maak ik me meer zorgen”, aldus de burgemeester. “In Vught is er natuurlijk ook vaker een beroep gedaan op diverse voorzieningen. Bij de Stichting Mariton is na een stijging eerder dit jaar nu een wat rustige periode. Maar over de wereld achter de cijfers daar maak ik me meer zorgen over. Mochten er opnieuw maatregelen getroffen moeten worden, omdat er weer een toename dreigt van besmettingen, dan zullen de nodige bedrijven en zelfstandigen die nu nog het hoofd boven water hebben kunnen houden dan wellicht omvallen. Maar zoals het op dit moment gaat in Vught kan ik alleen maar blij zijn om te constateren dat het goed gaat met de Horeca, gezien de goed bezette terrassen op het Marktveld.”
Over de maatregelen die collegae burgemeesters moeten nemen vanwege de Corona crisis is de burgemeester heel duidelijk. “Blijf met je handen van de handhavers van de openbare orde af die ervoor moeten zorgen dat de getroffen Corona maatregelen gehandhaafd moeten blijven”.
Over de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Vught weet de burgemeester concreet te melden dat de stembureaus in onder andere Huize Elisabeth in verband met de Corona crisis deze keer achterwege blijven. Daarvoor in de plaats komen mobiele stembureaus, die een aantal uren bij een verpleeghuis blijven staan om zo het besmettingsgevaar te voorkomen. Overigens zijn er in het kader van de herverdeling al 2 jaar diverse ambtelijke werkgroepen actief op onder andere de regels van cultuur, welzijn, diverse uitkeringen en subsidies, om dit straks soepel in elkaar te laten overlopen bij de vorming van de nieuwe gemeente.
Over de publicatie in de krant afgelopen week dat de Veiligheidsregio kritisch was over de nieuwbouw van een tehuis aan de Gogelstraat was de burgemeester heel stellig. Hij vindt het goed dat de Veiligheidsregio altijd meedenkt over zaken waar Vught baat bij kan hebben. In het geval van de nieuwbouw gaat de gemeente aan tafel met de ontwikkelaar omdat er maatregelen genomen moeten worden binnen het gebouw in het belang van de nieuwe bewoners.
Tenslotte werd in het interview nog even stil gestaan bij de Indië herdenking. De burgemeester noemde dit ‘een beetje de vergeten oorlog’, omdat we meer bezig waren met de oorlog in Europa, terwijl vele Brabanders en Vughtenaren daar omgekomen zijn. Hij onderstreepte het belang van het jaarlijks gedenken en herdenken van de vele Indië slachtoffers.

Presentatie Ans de Man en Erik Overman.
Techniek Ludo Servais.
Beluister hieronder het interview met de burgemeester

1 REACTIE

  1. Aanvulling:
    Volgens cijfers RIVM 22 juli t/m 4 augustus 2 geregistreerde besmettingen in Vught.
    Van 5 augustus t/m 18 augustus 6 geregistreerde besmettingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in