Home Blikveld Jack Dikmans: “de processierups is ook iets waarmee we moeten zien te...

Jack Dikmans: “de processierups is ook iets waarmee we moeten zien te leven”

Jack Dikmans, coördinator van ‘de BOR’ (Beheer Openbare Ruimte) bij de gemeente Vught, heeft het op dit moment ontzettend druk met de processierups, maar dat is niet het enige onderwerp wat op dit moment veel aandacht vraagt. Er is door het coronavirus ook ontzettend veel werk te verzetten op de milieustraat. De openingstijden daarvan zijn zelfs verruimd. De milieustraat is op dit moment geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag, van 09:00 uur tot 17:00 uur. Vanwege de coronacrisis zijn veel mensen in en rondom hun huis bezig. De eerste periode was het bij de milieustraat vooral druk vanwege tuinafval. Nu er weer gesport mag worden, is er weer veel vraag naar dranghekken. Daarnaast heeft de gemeente het ook druk met het legen van alle prullenbakken in Vught. Die moeten in deze tijd van het coronavirus ook met een hogere frequentie schoongemaakt worden, omdat veel mensen aan de wandel zijn en wat meenemen voor onderweg. Eerst werden de prullenbakken om de dag schoongemaakt en nu iedere dag en in het weekend zelfs ook twee keer.

De eikenprocessierups vraagt al enige jaren aandacht en dat is dit jaar niet anders dan in de voorgaande jaren. Dit jaar is begonnen met een nieuwe methode van bestrijden. Er worden aaltjes, die gekweekt worden in een laboratorium, met hoge druk in de bomen gespoten, waar ze vervolgens op de eikenprocessierups gaan zitten en ze opeten. Deze vorm van bestrijding wordt voornamelijk toegepast op plaatsen die druk bezocht worden. Op de minder drukke plaatsen waar de eikenprocessierups zich laat zien, wordt de rups vooralsnog bestreden middels biologische bestrijding. Om met de aaltjes te kunnen werken moet het donker zijn, windstil en het mag niet regenen. Pas dan kunnen de aaltjes hun werk goed doen en de eikenprocessierups doden. De andere rupsen ontzie je met deze manier van bestrijden, want die dienen zich pas later in het seizoen aan.

De bestrijders werken met een beheerskaart. Op die manier weten ze precies waar alle eikenbomen zich bevinden. Het is moeilijk te meten hoeveel nut alle maatregelen hebben. Uit onderzoek is wel gebleken dat de mezennestkastjes en het spuiten van de aaltjes een positief effect hebben op het terugdringen van de eikenprocessierups. De eerste volle nesten met eikenprocessierupsen zijn alweer getraceerd. Jack heeft niet de verwachting dat de eikenprocessierups totaal uitgeroeid zal worden. Jack merkt hierbij op dat de eikenprocessierups ook iets is waarmee we moeten zien te leven, omdat we er voorlopig nog niet vanaf zijn.

Presentatie: Berry van de Water – Techniek en Muziek: Ludo Servais

Luister hier naar het volledige interview van Blikveld met Jack Dikmans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in