Home Blikveld Deel 2: Debat Mark du Maine (VVD) en Rutger Jans (CDA) over...

Deel 2: Debat Mark du Maine (VVD) en Rutger Jans (CDA) over de financiën in Vught

De forse investeringen die de gemeente Vught heeft moeten doen in verband met het spoor en de N65, hebben ervoor gezorgd dat Vught er financieel niet zo rooskleurig voorstaat. De schuldenpositie is gigantisch hoog. Mark du Maine en Rutger Jans zijn in Blikveld in debat gegaan over dit onderwerp.

Mark du Maine heeft de kranten gelezen waarin vermeld stond dat er Italiaanse toestanden gaande waren in Vught, maar dat kan hij enigszins relativeren. Alle rekeningen die bij de gemeente Vught binnenkomen, kunnen volgens Du Maine ook betaald worden en als Vught van haar schulden af wil, zal er minder geld uitgegeven moeten worden en meer afgelost moeten worden. De VVD pleit niet voor een verhoging van de OZB voor het inlossen van schulden. De VVD is van mening dat als de gemeente er een potje van maakt, de burger hier niet voor hoeft te bloeden. De schulden zijn volgens Mark du Maine ontstaan door een breed gedragen politieke wens, te weten het spoor en de N65.

Rutger Jans is toch minder positief over de huidige schuldenpositie van Vught. Hij vindt een schuldenpositie van 107 miljoen euro fors nu daar maar 67 miljoen euro aan inkomsten tegenover staat. Volgens Rutger Jans houdt de gemeente Vught de komende jaren te weinig geld over om schulden af te lossen. Daar komt bij dat als de gemeente Vught haar schulden gaat inlossen, er niets meer overblijft om nog wat anders te doen. Jans is van mening dat de gemeente een veel te hoge bijdrage heeft willen leveren aan het spoor en de N65. Hij had graag gezien dat de gemeente de helft in haar eigen portemonnee had gehouden en zelf de wegen had vernieuwd. Het financieren van deze megaprojecten is volgens Rutger Jans letterlijk “uit het spoor gelopen”. Hij voegt hieraan toe dat de gemeente Vught al haar ‘zilverwerk’ heeft verkocht en er nog maar weinig overblijft om te verkopen en dus extra geld te genereren.

Luister hier naar het debat in Blikveld tussen Mark du Maine en Rutger Jans over het onderwerp ‘financiën’.

Presentatie: Berry van de Water en Peter Corvers – techniek: Ralph van Dongen
Mark du Maine
Rutger Jans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in