Home Blikveld Wat zegt Wethouder Vos over de plannen met Dr. Landmanschool in Helvoirt...

Wat zegt Wethouder Vos over de plannen met Dr. Landmanschool in Helvoirt en de Mariakerk in Vught?

In Blikveld van 20 februari een gesprek met wethouder Yvonne Vos. Over haar eerste ervaringen als wethouder zegt ze: “Wij zijn als college nog aan het aftasten hoe we de processen gaan inrichten. Vooral ook hoe we de burgerparticipatie gaan vormgeven. Daar moeten we ruim tijd voor nemen. De komende weken hebben we als college speciale spreekuren georganiseerd met diverse organisaties en instellingen om kennis te maken maar ook om te horen wat er bijvoorbeeld nadrukkelijk in het uitvoeringsplan moet komen van het akkoord op hoofdlijnen.”

In haar portefeuille zit onder meer de verkoop van de Oude Dr. Landmanschool in Helvoirt, daarvoor hangen nu een drietal ontwerpen op de ramen van het HelvoirThuis. Tot en met zaterdag 20 februari konden Helvoirtenaren hun voorkeuren aan een onafhankelijke jury meegeven. Volgens Yvonne Vos zijn er een kleine 70 reacties binnengekomen. Voor de nieuwe bestemming van het monumentale pand is door de voormalige gemeente Haaren een prijsvraag uitgeroepen. Vanuit de 17 ingediende plannen zijn er drie ontwerpen gekozen die de komende tijd door een onafhankelijke jury beoordeeld worden. De input van de Helvoirtenaren wordt daarbij meegenomen. De jury onder aanvoering van rijksbouwmeester Floris Alkema bestaat verder uit Annemarie Rakhorst en Peter Blankenstein. Gemeentebelangen heeft inmiddels vragen gesteld, een daarvan is of er wijzigingen zijn aangebracht in de door de voormalige gemeente Haaren gestelde spelregels. “De vragen moeten nog door het college beantwoord worden en daar wil ik niet op vooruitlopen. Ik kan wel zeggen dat we de vastgestelde spelregels gewoon zullen volgen. De jury beoordeelt de ontwerpen en komt met een voorstel naar het college en die gaat kijken naar de uitvoerbaarheid”, aldus Yvonne Vos.

De drie ontwerpen vind je hier

Het gesprek ging verder over de plannen om in de Mariakerk aan het Mariaplein 30 zorgappartementen te realiseren. Wethouder Vos zei daarover: “de Mariakerk zit niet in mijn portefeuille als we het hebben over volkshuisvesting en bestemmingsplannen, dat hoort bij mijn collega Fons Potters thuis. Maar omdat het een Rijksmonument is en monumentenzorg wel in mijn portefeuille zit, kan ik er iets over zeggen. Het plan is voorgelegd aan de Rijksmonumentencommissie en zij hebben geen bezwaar tegen de aanpassingen in de kerk. Er is vooral gekeken naar de aan te brengen lichtstraat in het dak en de zonnepanelen. Inmiddels heeft D66 vragen gesteld aan het college. Twee vragen springen eruit 1. Hoe het komt dat de Raad niet geïnformeerd is en 2. Omwonenden zijn onvoldoende betrokken en hebben door de gevolgde procedure nog maar een zeer beperkte mogelijkheid om bezwaar te maken. Wethouder Vos reageert: “Vanuit het verleden was bekend dat er een initiatief lag dat ook met omwonenden besproken is. Het zat in de pijplijn van het vorige college en ook wij (huidig college) waren verrast dat dit nog in de pijplijn zat en worden nu pas geconfronteerd met de uitvoering. Voor de toekomst moet dit echt anders”.

Presentatie Peter Corvers en Ans de Man.
Techniek Maurice van der Vliet.

Beluister hier het interview met Yvonne Vos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in