Maar liefst 35 vrijwilligers van de werkgroep Weidevogelbescherming (onderdeel van de Natuur- en Milieugroep Vught) hebben zich ingezet om de gevonden nesten te beschermen. Wat doen ze precies en waar? Die vraag werd zaterdag 19 juni jongstleden in Blikveld aan Elise Adriaanse gesteld. Zij is actief binnen de werkgroep Weidevogelbescherming als coördinator op dit onderwerp.

Vrijwilligers actief met bescherming vogelnesten.
Weidevogelbescherming in de Vughtse Gement wordt gedaan door 35 vrijwilligers die, verdeeld in vier groepjes, de vorderingen tijdens het broedseizoen in de gaten houden. Ze tellen de vogels, beschermen de nesten door ze op afstand te markeren en houden contact met de boeren. Deze samenwerking is erg kostbaar, want voordat de werkzaamheden op het land gaan beginnen worden de vrijwilligers door de boeren ingeseind zodat zij de nesten in mandjes kunnen leggen en tijdelijk verplaatsen om ze te beschermen.
Doelgroep: kievieten, grutto’s, wulpen en patrijzen.
Er nestelen veel kievieten, grutto’s, wulpen, patrijzen en een hoop kleine piepertjes in de Gement, maar zij hebben veel moeite met overleven. Er zijn maar beperkte gebieden binnen de provincie waar zij zich thuis voelen, en de Vughtse Gement is er daar een van. Daarom wordt er veel energie gestoken in monitoring en bescherming.
Monitoren
Er zijn veel partijen bij betrokken, die afspraken hebben vastgelegd in een Weidevogelconvenant. Ontwikkelingen worden geregistreerd in de Boerenland vogelmonitor, een landelijk computersysteem waarin landelijk de vogelstanden worden geregistreerd. Het wordt nu weer rustiger, na de werkzaamheden rond het aanleggen van de dijk voor hoogwater. Helaas ondervinden de broedvogels veel last van de vele kraaien.
Loslopende honden veroorzaken onrust
Echter, de grootste bedreiging vormen nu nog de vele recreanten die het gebied massaal gebruiken. Met name loslopende honden veroorzaken nog veel onrust. Daarom hebben de vrijwilligers samen met de Jeugdnatuurwacht mooie borden gemaakt die tijdens het broedseizoen verspreid in het gebied geplaatst worden.
Er is altijd werk te doen
Ook buiten het broedseizoen blijft er altijd genoeg te doen. Want ook in het najaar komen er weer overwinteraars die zich in het gebied thuis voelen. Ook dat wordt door de vrijwilligers in de gaten gehouden, er worden tellingen gedaan en natuurlijk de resultaten van het seizoen uitgewerkt om te zien wat al het werk weer opgeleverd heeft.
Via onderstaande link is het gehele interview met Elise Adriaanse te beluisteren:
Blikveld
Techniek en muziek: Ralph van Dongen.
Presentatie: Erik Overman en Berry van de Water.