Steeds meer jongeren met laaggeletterde ouders beginnen met een taalachterstand op school. Een op de negen ouders is laaggeletterd en daarom neemt ook het aantal kinderen met taalachterstand toe. Van 8 tot en met 15 september is de Week van het Lezen en Schrijven. In Blikveld van zaterdag 10 september geeft Katrien Zegers, coördinator Taalhuis te Vught, toelichting bij dit onderwerp.
Taalhuis Vught
Taalhuis Vught, een onderdeel van HUIS73, begeleidt met de inzet van vrijwilligers mensen met taalachterstand in het beter leren lezen, schrijven, rekenen en helpt bij de spreekvaardigheid.
Week van het Lezen en Schrijven
De Week van Lezen en Schrijven vindt plaats van 8 tot en met 15 september. Het is een initiatief van de stichting Lezen en Schrijven.
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven wordt door honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht gevraagd voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet.
Zie ook: Stichting Lezen en Schrijven
Interview
Katrien Zegers, coördinator Taalhuis te Vught, benadrukt dat bij jonge kinderen het begint met “veel praten en voorlezen”. De overheid kan bij taalontwikkeling een belangrijke rol spelen door ouders te ondersteunen. Het gehele interview met Katrien Zegers is te beluisteren via onderstaande link.
Blikveld, zaterdag 10 september 2022
Techniek: Ralph van Dongen.
Presentatie: Erik Overman & Peter Corvers.