Home Blikveld Peggy van der Koelen: “We gaan nooit meer zomaar een heel huis...

Peggy van der Koelen: “We gaan nooit meer zomaar een heel huis op slot gooien”

De afgelopen periode was Peggy van der Koelen, bestuurder van Vughterstede, regelmatig te gast bij het zaterdagochtendprogramma Blikveld van Novo3 om te praten over de coronamaatregelen en de stand van zaken. Zaterdag 11 juli was Peggy opnieuw telefonisch te gast in Blikveld. Een uitgebreid gesprek waarin ze vertelde dat het best spannend was om op 25 juni weer de deuren helemaal open te gooien. “Langzaam openen, was heel ingewikkeld met allerlei regels zoals: maximaal 1 persoon per bewoner – aan de balie registreren – met een mondkapje op binnenkomen. We merkten dat dat irritaties opleverde en het was bovendien moeilijk te handhaven. We hebben toen de verantwoordelijkheid teruggegeven aan de bezoekers en bewoners zelf met het uitdrukkelijke verzoek om rekening te houden met de regels. We hebben gezegd “we nemen hiermee een risico maar we gaan geen politieagent spelen.” En gelukkig is dat goed verlopen. Iedereen is opgelucht en met name de bewoners zijn zo ontzettend blij dat ze weer bezoek mogen ontvangen. Tot nu toe stonden we in de modus van veiligheid maar gelukkig staat nu de menswaardigheid centraal”.

Uit een enquête onder bewoners, familie en medewerkers kwam vooral het grote gemis aan bezoek naar voren, het gemis aan contact. En dat bewoners niet bang zijn geweest, ze voelden zich veilig.

Peggy van der Koelen kijkt niet alleen terug maar ook vooruit want wat ga je doen als zich een tweede golf aandient. Daar is ze heel duidelijk in: “Wat we in de eerste golf gedaan hebben met het hele huis op slot gooien daarvan hebben we nu gezegd dat gaan we niet meer doen. We kijken dan kleinschaliger en gaan er maatwerk van maken. Want we hebben allemaal het gevoel dat we voorbij zijn gegaan aan een stuk menselijkheid. Mensen wonen hier in de nadagen van hun leven, dan is het onmenselijk om geen bezoek te mogen ontvangen. We hebben de mogelijkheid om ieder moment mensen te testen en onderzoek te doen wie er in de buurt van een persoon is geweest en dan kunnen we vervolgens gericht actie ondernemen.”

Het gesprek ging verder over wat er geleerd is van de afgelopen periode. Daar hoeft Peggy niet lang over na te denken: * dat goede communicatie het allerbelangrijkste is. Familie, medewerkers en bewoners complimenteerden de organisatie daarvoor bleek uit de gehouden enquête. * En dat de medewerkers in de extramurale zorg te weinig aandacht gehad hebben. Daar zal zeker een tandje bijgezet moeten worden, vindt zij.

En tot slot werd stilgestaan bij de mooie momenten die er zeker ook waren, zoals: de muzikale voorstellingen in de tuin, het verwennen met aardbeitjes, bingo op de gangen, kleine attenties bij mensen op hun kamer en niet te vergeten het magazine waarvan besloten is dat daarmee wordt doorgegaan. En er zijn weer lichtpuntjes, de bewoners kijken nu al uit naar de centrale bingo die weer gaat beginnen en niet te vergeten de frietmiddagen. “De kleine dingen daar wordt je blij van”, aldus een tevreden Peggy van der Koelen.

Presentatie: Berry van de Water en Erik Overman.
Techniek: Ralph van Dongen.

Luister hier het volledige interview met Peggy van der Koelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in